Najgore što možete da stavite na roštilj: Ovo meso trebate izbjegavati

roštilj ilustracija/

roštilj ilustracija/

ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako vam je Prvi maj prilika da se opustite i zaboravite na zdrave navike, ne znači da morate potpuno da zaboravite i na balans u ishrani. Roštilj često podrazumijeva tešku, masnu hranu, a tu su i zaslađeni sokovi i alkohol koji samo dodatno opterećuju organizam. Sljedećeg dana stižu posljedice, od umora do lošeg varenja.

Ipak, trpeza može da izgleda drugačije, uz pametan izbor namirnica. Ako želite da uživate u roštilju bez griže savjesti, umjesto čaše gaziranog pića, odlučite se za domaću limunadu bez šećera. A ako ste do sada birali masne kobasice, možda je vrijeme da probate nešto što će vašem tijelu donijeti više koristi nego štete.

Za početak, zaboravite na meso iz prodavnice koje je već marinirano. Takvi proizvodi često sadrže aditive i konzervanse koji nisu dobri za zdravlje. Bolje je da kupite svježe meso i sami napravite marinadu sa prirodnim začinima.

Još jedan čest krivac na stolu su industrijski sosovi - puni su šećera i vještačkih sastojaka. Umjesto njih, možete da pripremite svoj umak od jogurta, limuna i svježeg začinskog bilja, piše Kurir.