Mirisna, mekana i gotova za tren: Domaća focaccia koju ćete praviti cijelo ljeto

Oduševit će goste/Pexels

Oduševit će goste/Pexels

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Fokača, odnosno focaccia, je tradicionalni talijanski hljeb koji se odlikuje mekanom, prozračnom teksturom i blago hrskavom koricom. Često je začinjena maslinovim uljem i začinskim biljem, što joj daje prepoznatljivi i bogati okus.

Ovaj jednostavan, ali ukusan hljeb savršen je za ljetne obroke, poslužen uz razne namaze, salate ili kao dodatak glavnim jelima. Fokača je omiljena širom Mediterana, a njena priprema može biti prilika za kreativnost u kuhinji. Recept za ovaj talijanski specijalitet je podijelila Tanja Kovač na svom blogu Recepttura.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 500 grama glatkog brašna
  • 7 grama suhog kvasca
  • 325 mililitara mlake vode
  • prstohvat soli
  • maslinovo ulje
  • cherry rajčice
  • svježi bosiljak
  • masline
  • 1 ljubičasti luk

Priprema: 

U veliku široku posudu ulijte mlaku vodu i dodajte kvasac, pa promiješajte. Zatim ulijte malo maslinovog ulja (oko dvije kašike) i dodajte sol. Brašno sipajte u dva puta, a smjesu zatim prvo dobro promiješajte viljuškom, a onda ručno umijesite tijesto.  Pobrašnite podlogu, prebacite tijesto i mijesite ga nekih 10ak minuta. Napravite kuglu od tijesta, pobrašniti je i pokriti prozirnom folijom, pa ostavite da se diže pola sata.

Dok se tijesto diže, pripremite cherry paradajz, masline i ljubičasti luk. Cherry paradajz operite, posušite i narežite na pola, a masline narežite na kolutove. Ljubičasti luk ogulite, zatim prerežite na pola i narežite na polovice kolutova. Otkinite svježi bosiljak, pa ga operite i posušite. Tijesto otkrijte i prebacite u posudu za pečenje veličine 32 x 20 centimetara koju ste prethodno namazali maslinovim uljem.

Razvucite tijesto do rubova posudite i zalijte ga s oko 4 kašike maslinovog ulja. Zatim utiskujte prste što dublje u tijesto da se pojave mjehurići, pa polovice cherry paradajz stavite u list bosiljka. Proizvoljno po tijestu posložite narezane cherry paradajz s bosiljkom, ljubičasti luk i narezane masline. Sve pokrijte čistom krpom i ostaviti da se diže 15 minuta, a zatim stavite peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta. 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja