Miris koji puni cijelu kuću: Profesionalni kuhari otkrili tajnu ukusa punjenih paprika

Mekana, sočna, savršeno začinjena/Free Pik

Mekana, sočna, savršeno začinjena/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mnogima su punjene paprike omiljeno ljetno jelo. I dok jedni više vole one punjene mesom i rižom, drugi više vole paprike punjene krompirom.

Razno povrće je stiglo na pijace, a samim tim i lijepo vreme nas mami da spremamo razna lagana jela u kojima će cijela porodica uživati. Paprike, paradajz, tikvice… lako se kombinuju i prave specijaliteti kojima niko ne može da odoli, a među omiljenima su punjene paprike.

Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka, ali ako želite da "nadogradite" recept, to svakako možete učiniti na nekoliko načina.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Budući da nam je kafanska kupus salata jedna od omiljenih, sada će vam i kafanske punjene paprike biti omiljeni izbor za pripremu u ovom periodu.

Ukus je neprocjenjiv, a u to ćete se i sami uvjeriti.

Sastojci:

  • papričica – jedna
  • mljeveno meso – 500 grama
  • crni luk – 250–300 grama
  • paradajz – jedan-dva
  • mrkva – dvije
  • paradajz sos – 500 mililitara
  • celer – parče
  • paprike
  • peršun
  • jaje – jedno
  • riža – 150 grama
  • (biber u zrnu, suhi začin, lovorov list, začinska crvena paprika, so i biber)
  • ulje

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mrkvu i celer izrendajte, a zatim isjeckajte crni luk, bijeli luk izgnječite, dodajte začine, peršun, meso i rižu. Rukom sve dobro sjedinite, pa dodajte malo ulja ili tople vode, jedno jaje i opet sve dobro sjedinite, da biste dobili kompaktnu smjesu. Paprike očistite, pa ih punite, a na kraju zatvorite kolutovima paradajza. Vatrostalnu zdjelu nauljite, sipajte malo sosa od paradajza i redajte punjene paprike. Na kraju ih prelijte paradajz sosom i poklopite. Stavite u rernu da se krčkaju oko jedan sat. 

Prijatno i uživajte u kafanskim punjenim paprikama.

Ovakvo jelo profesionalni kuvari spremaju u kafanama, a jaje daje poseban ukus, piše Superžena.