Miris jeseni u vašoj kuhinji: Ovo je najlakši način da dobijete savršeno pečeno kestenje
Za kraj je potreban još jedan trik/Screenshot
Miris pečenih kestena neizostavan je dio jeseni. Iako priprema djeluje jednostavno, pravi izazov nastaje kada pokušate da ih ispečete kod kuće jer često ispadnu pretvrdi, presuhi ili se ljuska teško skida.
Kako biste dobili kestenje koje je baš onakvo kakvo treba biti – mekano, mirisno i lako za guljenje – potrebno je malo pažnje i pravi način pečenja.
Zagrijte rernu na 200 °C. Kestene poredajte na pleh obložen papirom za pečenje tako da je zasječeni dio okrenut nagore. Pecite ih 20 do 30 minuta, u zavisnosti od veličine. Tokom pečenja povremeno protresite pleh kako bi se ravnomjerno ispekli, piše Nova.rs.
Ako imate posebnu tavu s rupicama, stavite je na srednje jaku vatru i pecite kestene 15 do 20 minuta, uz često protresanje. Posljednjih nekoliko minuta možete ih prekriti kuhinjskom krpom, kako bi se dodatno naparili i lakše ljuštili.
Kestene možete peći i na žaru, a potrebno je oko 10 do 15 minuta, uz redovno okretanje da se ne prepeku s jedne strane.
Najbolje je da ih odmah nakon pečenja umotate u kuhinjsku krpu i ostavite tako 5 do 10 minuta. Para koja se zadrži unutra pomoći će da se kora lakše skine. Kestene ljuštite dok su još topli, jer se hlađenjem ljuska ponovo stvrdne.
Pečene kestene možete čuvati u frižideru jedan do dva dana. Prije posluživanja ih kratko zagrijte u rerni ili mikrotalasnoj da ponovo budu mekani i mirisni.