Mekano tijesto spremno za 15 minuta: Kiflice bez kvasca koje će osvojiti cijelu porodicu

kukuruzne kiflice/Midjourney

Ukus je fenomenalan/Midjourney

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kada kažemo „bez kvasca“, mislimo na tijesto koje ne zahtijeva dugotrajnu fermentaciju. Ključ je u hemijskom dizanju, ali ne onom suhoparnom koje rezultira gumenastim pecivom.

Prava magija leži u pažljivoj kombinaciji kisele (jogurt, kiselo mlijeko) i bazne komponente (soda bikarbona i malo praška za pecivo). Ova reakcija stvara ugljen-dioksid, isti gas koji proizvodi kvasac, ali instantno.

Sastojci za najmekše kiflice bez kvasca:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 500 g mekog brašna (tip 400 ili 500)
  • 200 ml punomasnog jogurta ili kiselog mlijeka (sobne temperature!)
  • 100 ml ulja (ili 100 g otopljenog margarina/putera)
  • 1 ravna kašičica sode bikarbone
  • 1 kesica (10 g) praška za pecivo
  • 1 kašičica soli (za slanu varijantu) ili 2 kašike šećera (za slatku varijantu)
  • 1 jaje za premazivanje
  • Susam, kim ili šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U posudi pomiješajte jogurt i sodu bikarbonu. Ostavite 5 minuta da se stvori pjena. Dodajte ulje i so (ili šećer).

U drugoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Postepeno dodajte brašno u mokre sastojke i mijesite dok ne dobijete glatko, neljepljivo tijesto. Nemojte previše mijesiti. Tijesto razvucite u krug (oko 0,5 cm debljine) i isjecite na 12–16 trouglova. Filujte po želji (sir, džem, Eurokrem) i oblikujte kiflice. Slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje i premažite umućenim jajetom, piše Krstarica. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 12–15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Ostavite da se malo prohlade i uživajte u najbržim i najmekšim kiflicama koje ste ikada probali.

Prijatno!

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja