Mekano, sočno i puno ukusa: Marinada koja pretvara svako meso u savršenstvo

Recept koji čini meso savršenim/Freepik

Recept koji čini meso savršenim/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Da bi meso pripremili što lakše i da bi vaša jela bila što ukusnija, važno je pripremiti dobru marinadu i u njemu držati meso 48-72 sata.

Dok je u marinadi, meso oslobađa svoje unutrašnje sokove koji pritom u najvećoj mjeri sadrže mirise karakteristične za meso, a istovremeno meso poprima mirise same marinade.

Evo kako ćete pripremiti dobru marinadu za junetinu, piletinu ili divljač.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

  • 1/4 l bijelog vina,
  • 1/4 l vinskog sirćeta,
  • 2 kašike šećera,
  • 10 zrna bibera,
  • 50 g isjeckanog celera,
  • 100 g iseckanog peršuna,
  • 100 g isjeckane mrkve,
  • veća glavica crvenog luka isjeckanog na režnjeve,
  • 2 režnja bijelog luka sitno isjeckana,
  • 1 l vode

Priprema:

Pomiješati vodu, vino i sirće. Dodati isjeckano povrće i začine. Kratko prokuhati i ostaviti da se ohladi. Ova količina je dovoljna za 3 kg mesa, pa ukoliko pripremate manje, srazmjerno smanjite količinu sastojaka, piše Krstarica.