Mekano i kremasto savršenstvo: Princess krofne koje mirišu na djetinjstvo

Desert koji osvaja svako nepce/Free Pik

Desert koji osvaja svako nepce/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Princes krofne su omiljeni desert mnogih generacija i prave se od laganog tijesta punjenog bogatim kremom.

Ovaj recept donosi savršenu kombinaciju mekane i kremaste teksture koja će vas vratiti u djetinjstvo i osvojiti vaše nepce.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 5 jaja
  • 150 g brašna
  • 250 ml vode
  • 125 g putera
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 600 ml mlijeka
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 4 žumanca
  • 200 ml slatke pavlake
  • 20 g putera
  • 2 vanilin-šećera
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike gustina
  • prah-šećer za posipanje

Priprema:

Tijesto:

Zakuhajte vodu sa puterom, dodajte prstohvat soli i brašno. Mikserom mutite da se sve sjedini, pa dodajte jedno po jedno jaje stalno muteći dok ne dobijete sjajno tijesto. Kašikom ili kesom za ukrašavanje kolača stavljajte loptice tijesta u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije zlatno-smeđu boju.

Fil:

Odvojite 100 ml mlijeka, a ostatak stavite da provrije. Pjenasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte 100 ml mlijeka, gustin i puding u prahu. Dobro izmiješajte da nema grudvica. U mlijeko koje se kuha dodajte vanilin šećer, a kada provrije, polako dodajte smjesu od žumanaca, smanjite temperaturu i mutite mikserom dok ne dobijete gustu i glatku kremu. Sklonite sa šporeta i dodajte puter, pa promiješajte. Poklopite i ostavite da se ohladi, piše Trpeza.

Umutite slatku pavlaku i polako je umiješajte u ohlađeni fil, muteći mikserom na maloj brzini.

Ohlađene princess krofne presijecite na pola, donji dio napunite filom i poklopite gornjim dijelom. Pospite krofne prah-šećerom prije posluživanja.

Prijatno!