Mekano i kremasto savršenstvo: Princess krofne koje mirišu na djetinjstvo

Desert koji osvaja svako nepce/FreePik
Princes krofne su omiljeni desert mnogih generacija i prave se od laganog tijesta punjenog bogatim kremom.
Ovaj recept donosi savršenu kombinaciju mekane i kremaste teksture koja će vas vratiti u djetinjstvo i osvojiti vaše nepce.
Sastojci:
- 5 jaja
- 150 g brašna
- 250 ml vode
- 125 g putera
- prstohvat soli
Za fil:
- 600 ml mlijeka
- 3 kesice pudinga od vanile
- 4 žumanca
- 200 ml slatke pavlake
- 20 g putera
- 2 vanilin-šećera
- 6 kašika šećera
- 2 kašike gustina
- prah-šećer za posipanje
Priprema:
Tijesto:
Zakuhajte vodu sa puterom, dodajte prstohvat soli i brašno. Mikserom mutite da se sve sjedini, pa dodajte jedno po jedno jaje stalno muteći dok ne dobijete sjajno tijesto. Kašikom ili kesom za ukrašavanje kolača stavljajte loptice tijesta u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije zlatno-smeđu boju.
Fil:
Odvojite 100 ml mlijeka, a ostatak stavite da provrije. Pjenasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte 100 ml mlijeka, gustin i puding u prahu. Dobro izmiješajte da nema grudvica. U mlijeko koje se kuha dodajte vanilin šećer, a kada provrije, polako dodajte smjesu od žumanaca, smanjite temperaturu i mutite mikserom dok ne dobijete gustu i glatku kremu. Sklonite sa šporeta i dodajte puter, pa promiješajte. Poklopite i ostavite da se ohladi, piše Trpeza.
Umutite slatku pavlaku i polako je umiješajte u ohlađeni fil, muteći mikserom na maloj brzini.
Ohlađene princess krofne presijecite na pola, donji dio napunite filom i poklopite gornjim dijelom. Pospite krofne prah-šećerom prije posluživanja.
Prijatno!