Mekani, sočni i savršeno pečeni: Evo kako da vam ćevapi budu baš kao s roštilja

Omiljeno jelo s roštilja/Ilustracija

Omiljeno jelo s roštilja/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako želite da vaši ćevapi budu sočni, mekani i savršeno pečeni, postoji nekoliko jednostavnih trikova koje možete primijeniti kod kuće. Evo koraka koji će vam pomoći da postignete rezultat kao s profesionalnog roštilja.

1. Odaberite pravo meso

Za najbolje ćevape koristite juneće meso. Pravilno odabrano meso daje sočnost i pravi ukus, a istovremeno sprječava da ćevapi postanu gumeni ili suhi.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

2. Pecite iznad roštilja u tavi

Ćevape je najbolje peći u tavi postavljenoj iznad roštilja ili direktne vatre. Na taj način možete ih stalno okretati tokom pečenja, što osigurava ravnomjernu boju i pečenje sa svih strana.

3. Pecite na slabijoj vatri

Da bi se ćevapi ispekli ravnomjerno i iznutra bili mekani, važno je peći ih na slabijoj vatri. Prejaka vatra će ih brzo zapeći spolja, a unutrašnjost će ostati sirova. Strpljivo pečenje daje najbolji rezultat.

4. Dodajte aromatične sastojke

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za dodatni ukus i aromu, u tavu dodajte čen bijelog luka u ljusci i grančicu ruzmarina. Ove namirnice oslobađaju mirisne pare koje se upijaju u meso, čineći vaše ćevape još primamljivijim.

Uz ove jednostavne trikove, vaši ćevapi će biti savršeno pečeni, sočni i puni okusa – baš kao da ih je pripremio pravi roštilj majstor, piše Trpeza.