Lagani kolač od đumbira

kolači od đumbira/Xavier Montero Llorens
Kolači od đumbira
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno:

• 200 g samodizajućeg brašna

• 200 g šećera

• 1 kašičica mljevenog đumbira

• 1 kašičica sode bikarbone

• 55 g margarina i još za podmazivanje:

• 1 jaje, istučeno

• 2 kašike zlatnog sirupa

• 240 ml vruće vode

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Namastite i obložite kalup za pečenje (28x18 cm) papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, đumbir i sodu bikarbonu. Prstima utrljajte margarin dok smjesa ne postane nalik krušnim mrvicama.

Dodajte razmućeno jaje, sirup i vruću vodu i dobro izmiješajte drvenom kuhačom dok se smjesa ne sjedini. Ulijte smjesu u pripremljeni lim i pecite u sredini pećnice 35-40 minuta ili dok ne porumeni i vrh ne postane elastičan na dodir.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ostavite da se ohladi u plehu. Kada se ohladi, izrežite na kvadrate. Poslužite uz čaj.

Savjet: Ovaj lagani kolač od đumbira je mekan i suptilno začinjen, ali još pahuljast. Savršena je poslastica uz čaj tokom hladnijih dana.