Kuhari otkrili trik za brzo i sitno rezanje kupusa: Svi preskaču ovaj korak, a on je ključan

Trik koji sve olakšava/Free Pik

Trik koji sve olakšava/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Tradicionalno sječenje nožem često dovodi do nejednakih komadića i oduzima dragocjeno vrijeme, ali postoji jednostavan trik koji koriste iskusni kuhari i koji omogućava da za manje od tri minute dobijete savršeno tanke i jednake trakice.

Ključ je u korištenju ribala ili velikog rendea za kupus, umjesto noža za sječenje trakica. Prvo se priprema kupus: uklanjaju se spoljašnji oštećeni listovi, cijelo srce kupusa se prereže na pola, a četvrtine se oslobađaju tvrdog korijena. Zatim se četvrtina kupusa postavlja ravnim dijelom na sto i čvrsto drži za vrh dok se laganim, ali čvrstim potezima pritiska preko oštrica.

Rezultat su savršeno sjeckane, tanke trakice u nekoliko sekundi.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Rendanje kupusa omogućava jednaku debljinu trakica, što je važno za ukus i teksturu salate, jer podjednako upijaju marinadu. Za hrskaviji i sočniji kupus preporučuje se dodavanje kašičice soli i masiranje rukama 1–2 minute nakon sjeckanja.

Ovaj trik štedi vrijeme i čini pripremu salate znatno jednostavnijom i ugodnijom, piše Najžena.