Kuhari je nikad ne koriste: Evo zašto treba izbjegavati tjesteninu u obliku mašnice

Ne pravite ovu grešku/Free Pik

Ne pravite ovu grešku/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Tjestenina je nezaobilazan dio svake kuhinje – brzo se priprema, prilagodljiva je raznim ukusima i savršeno se uklapa u brojne recepte. Svaka vrsta ima svoju namjenu. Međutim, postoji jedan oblik koji se sve više izbjegava, i to s dobrim razlogom. To je tjestenina u obliku mašnice, poznatija kao farfale.

Ima veliku manu koja kvari jelo

Iako izgleda dekorativno i šarmantno, tjestenina u obliku mašnice ima jednu veliku manu. Naime, njen središnji dio je znatno deblji u odnosu na tanke ivice. Upravo zbog toga, tokom kuhanja dolazi do problema sa ravnomjernom termičkom obradom. Kada su tanki krajevi savršeno kuhani “al dente”, sredina ostaje tvrda, gumasta i djelomično sirova. Ako je, s druge strane, kuhate duže da omekša sredina, ivice će postati prekuhane i gnjecave. Dakle, mašnice izgledaju lijepo, ali nisu praktične za pripremu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Koji oblik tjestenine je bolji izbor?

Za kremaste sosove: Špagete i fetučine su idealan izbor jer ravnomjerno upijaju sos.

Za guste mesne sosove: Pene, orehijete ili rigatoni omogućavaju da se komadići mesa i povrća zadrže u udubljenjima.

Za salate: Kampanele, tjestenina u obliku zvončića, ne samo da lijepo izgleda, već i dobro drži začine.

Za pesto: Fusilli i rotini zahvaljujući spiralnoj strukturi odlično "hvataju" sos.

Za supe: Sitni oblici poput orza, pastine ili fregole su savršeni jer se brzo skuhaju i lijepo se uklapaju u teksturu supe.

Danas je ponuda tjestenina u prodavnicama zaista raznovrsna, pa nije loše razmisliti o praktičnosti prije nego što se odlučite za oblik. Mašnice možda lijepo izgledaju na tanjiru, ali u kuhinji često prave više štete nego koristi, piše Najžena.