Kremasta palenta bez grudvica: Doručak koji će vas držati sitim do večere

Ukus koji ne možete zaboraviti/Ilustracija

Ukus koji ne možete zaboraviti/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako tražite doručak koji je brz, jednostavan, ukusan i dovoljno zasitan da vas drži sitima satima – kremasta palenta je pravi izbor.

Priprema se od osnovnih sastojaka, a uz dodatak putera i parmezana postaje pravo malo gurmansko zadovoljstvo. Najbolje od svega – gotova je za manje od 15 minuta, bez imalo grudvica.

Potrebni sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 4 šolje vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja palente
  • 3 kašike maslaca (putera)
  • Pola šolje svježe naribanog parmezana

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, dodajte so i stavite na šporet da proključa. Kad voda počne da ključa, polako sipajte palentu uz neprestano miješanje, kako ne bi ostale grudvice. Smanjite temperaturu i nastavite miješati dok palenta ne postane gusta i kremasta.

Kad je dovoljno zgusnuta, sklonite je s vatre, dodajte maslac i dobro promiješajte. Na kraju umiješajte svježe naribani parmezan za dodatni ukus i kremastu teksturu. Servirajte toplo, piše Trpeza.

Prijatno!