Koje ulje trebamo koristiti za kuhanje?

ulje kuhinja/
Ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Police supermarketa pucaju pod teretom različitih vrsta ulja za kuhanje. Mnogi kupci se pitaju jesu li skuplja ulja bolja od običnog suncokretovog ili biljnog ulja. Neki se pitaju i da li su stvarno ulja od kokosa i avokada zdravije alternative. Nita Forouhi, profesorica zdravlja i prehrane na Cambridgeu i ugostitelj Tim Hayward odgovorili su na ova pitanja, pojasnivši koja su ulja najbolja i za koje svrhe.

Postoje dobre i loše masti

Masti su neophodne za funkcioniranje naših stanica, ali postoje dobre i loše masti. Najgore su transmasti (koje se obično nalaze u pečenoj ili prženoj hrani). Dokazano je da te masnoće podižu razinu ‘lošeg’ LDL holesterola u krvi te su povezane s većim rizikom od srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

Iznad njih u hijerarhiji su zasićene masti (koje se obično nalaze u mesu i mliječnim proizvodima) za koje stručnjaci preporučuju da ne bi trebale činiti više od 10% vaše prehrane.

Najzdravije masti su nezasićene masti, koje su povezane s nižim LDL holesterolom i nižim kardiovaskularnim rizicima. One se obično nalaze u orasima, ribi i biljnim uljima, a mogu se podijeliti u dvije vrste: polinezasićene i monozasićene. Uprkos njihovim zdravstvenim benefitima, ne biste trebali konzumirati puno nezasićenih masti po cijenu voća i povrća.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Suncokretovo i biljno ulje nisu tako loši kako neki tvrde

Na jeftinijem kraju ponude, u većini supermarketa, nalaze se suncokretovo ulje i ulje uljane repice. Ovo drugo često možete pronaći označeno kao biljno ulje. Oba ova ulja sadrže 5-10% zasićenih masti, dok je ostatak uglavnom monozasićen (za repicu) ili višestruko nezasićen (za suncokret).

Često ćete pročitati negativne stvari protiv ovih ulja, ali profesorica Forouhi kaže da su ova ulja “apsolutno dobra za nas”, dodajući: “Ovo nije samo mišljenje, o tome postoji ogromna količina istraživanja. Kada se zasićene masti smanje i zamijene ovim uljima, koja su bogata mononezasićenim i polinezasićenim mastima, smanjuje se rizik od bolesti”.

Što se tiče upotrebe, suncokretovo ima nešto višu tačku dimljenja od repičinog ulja, tako da može doći na višu temperaturu prije nego što se masti počnu sagorijevati i razgrađivati. Ali obje su dobre za prženje kod kuće.