Kako spriječiti da krofne upiju ulje? Dva jednostavna trika za savršene krofne

Svi će uživati u njima/Free Pik

Svi će uživati u njima/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Krofne su omiljena poslastica iz djetinjstva. Ipak, i pored mirisa i ukusa koji mame, često se dešava da upiju previše ulja tokom prženja, pa zbog toga ne možemo da ih u potpunosti uživamo.

Srećom, postoje kuhinjski trikovi koji pomažu da krofne budu lagane, mekane i manje masne. Jedan od savjeta je dodavanje praška za pecivo ili sode bikarbone u tijesto, što sprječava prekomjerno upijanje ulja.

Također, važno je da ulje u kojem se krofne prže bude prethodno zagrijano, jer hladno ulje čini da pecivo upija više masnoće.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Postoji i drugi trik koji mnogi ne koriste: „odmor tijesta“ i pravilna konzistencija. Ako tijesto „dobro odmori“ prije prženja i nije previše mokro, krofne će biti vazdušaste i mekane, a upijaće znatno manje ulja.

Također, odmah nakon prženja stavite krofne na rešetku ili papirni ubrus kako biste uklonili višak masnoće. Uz ove savjete, vaše krofne mogu biti savršeno mekane, lagane i manje masne.