Kada probate lubenicu na ovaj način, više je nećete jesti nikako drugačije

Jedno od najboljih načina da se osvježite i rashladite tokom ljeta je uživanje u sočnoj i slatkoj lubenici. Ali, prije nego što posegnete za drugom kriškom, najprije je – posolite.Iako zvuči čudno, mali trik sa soli osvojio je ljubitelje lubenice širom svijeta, tvrdeći da otkriva skrivenu, intenzivniju slast omiljenog voća.
Zašto sol pojačava slatkoću
Sol kreira savršen slano-slatki kontrast koji naglašava suptilnu slast lubenice. Dodatan bonus je stimulacija lučenja pljuvačke, što čini voće još sočnijim i prijatnijim za jelo, piše Krstarica.
Kako pravilno posoliti lubenicu
Koristite minimalnu količinu soli – dovoljno je raspršiti prstohvat ravnomjerno po cijeloj površini kriške. Previše soli ubija prirodnu slatkoću, pa ćete morati posegnuti za još jednim zalogajem.
Koju sol izabrati
Iako je moguća upotreba obične kuhinjske soli, krupnija morska ili košer sol pruža jači kontrast uz manje količine. Njihova veća zrna ravnomjernije se raspoređuju i ostavljaju prijatan pikantan šmek.
Neobične kombinacije za potpuni užitak
Posoljena lubenica odlično se slaže sa feta sirom jer obavezna slana nota dodatno ističe oba ukusa. Slično je i sa popularnim parenjem dinje i pršute ili suvih šljiva omotanih slaninom – egzotična slano-slatka avantura zagarantovana.