Kad je jednom napravite, više je nikad nećete kupiti: Domaća majoneza koja će vas oduševiti
Nevjerovatno ukusna/Ilustracija
Domaća majoneza je klasik svake kuhinje, koja svojim bogatim, kremastim ukusom može podići svako jelo na viši nivo.
Odlična je za sendviče, umake i mnoga druga jela. Za razliku od kupovne majoneze, domaća je svježa, prirodna i puna okusa, a uz prave trikove njena priprema je izuzetno jednostavna i brza.
Tajna savršenog majoneza krije se u hladnim sastojcima i pravilnoj tehnici pripreme, a uz ovaj recept čak i početnici mogu postići rezultat kao iz profesionalne kuhinje.
Sastojci:
- 1 svježe jaje (sobne temperature)
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika sirćeta
- 200 ml hladno cijeđenog maslinovog ili suncokretovog ulja
- So i biber po ukusu
Priprema:
U usku posudu (idealno čašu za štapni mikser), stavite jaje, senf, sirće ili limunov sok i prstohvat soli. Ova kombinacija sastojaka čini bazu za kremast i stabilan majonez.
Štapni mikser postavite na dno posude i uključite ga. Dok miksate, polako dodajte ulje u tankom mlazu. Važno je da ulje dodajete postepeno kako bi se stvorila prava emulzija i majoneza dobila savršenu, glatku strukturu.
Kada majoneza postane gusta i ujednačena, dodatno je začinite solju i biberom po ukusu.
Kako se čuva i koliko dugo traje?
Domaću majonezu najbolje je čuvati u zatvorenoj staklenoj tegli ili posudi, u frižideru na temperaturi do 5 °C. Na taj način ostaje svježa i kremasta do pet dana, a svakim danom zadržava puni okus i aromu.
Za dužu svježinu, preporučuje se da koristite čistu kašiku prilikom vađenja majoneze i da ne dodajete druge sastojke direktno u teglu, kako ne bi došlo do kvarenja, piše Superžena.