Kad je jednom napravite, više je nikad nećete kupiti: Domaća majoneza koja će vas oduševiti

Nevjerovatno ukusna/Ilustracija

Nevjerovatno ukusna/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Domaća majoneza je klasik svake kuhinje, koja svojim bogatim, kremastim ukusom može podići svako jelo na viši nivo.

Odlična je za sendviče, umake i mnoga druga jela. Za razliku od kupovne majoneze, domaća je svježa, prirodna i puna okusa, a uz prave trikove njena priprema je izuzetno jednostavna i brza.

Tajna savršenog majoneza krije se u hladnim sastojcima i pravilnoj tehnici pripreme, a uz ovaj recept čak i početnici mogu postići rezultat kao iz profesionalne kuhinje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

  • 1 svježe jaje (sobne temperature)
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika sirćeta
  • 200 ml hladno cijeđenog maslinovog ili suncokretovog ulja
  • So i biber po ukusu

Priprema:

U usku posudu (idealno čašu za štapni mikser), stavite jaje, senf, sirće ili limunov sok i prstohvat soli. Ova kombinacija sastojaka čini bazu za kremast i stabilan majonez.

Štapni mikser postavite na dno posude i uključite ga. Dok miksate, polako dodajte ulje u tankom mlazu. Važno je da ulje dodajete postepeno kako bi se stvorila prava emulzija i majoneza dobila savršenu, glatku strukturu.

Kada majoneza postane gusta i ujednačena, dodatno je začinite solju i biberom po ukusu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako se čuva i koliko dugo traje?

Domaću majonezu najbolje je čuvati u zatvorenoj staklenoj tegli ili posudi, u frižideru na temperaturi do 5 °C. Na taj način ostaje svježa i kremasta do pet dana, a svakim danom zadržava puni okus i aromu.

Za dužu svježinu, preporučuje se da koristite čistu kašiku prilikom vađenja majoneze i da ne dodajete druge sastojke direktno u teglu, kako ne bi došlo do kvarenja, piše Superžena.