Juha od leće s paradajzom

juha crvena leća/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno: 

• 450 g paradajza pelata

• 175 g crvene leće

• 1 glavica luka

• 2 stabljike celera

• 900 ml povrtnog temeljca

• 1 kašičica mješavine mediteranskih trava

• 2 grančice kopra

• ekstra djevičansko maslinovo ulje

• so i biber (svježe mljeveni)

Priprema

Luk i stabljiku celera nasjeckamo, a pelat paradajz usitnimo. U lonac, na 2-3 kašike ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk i stabljiku celera, posolimo, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri. Nakon 5-6 minuta dodamo leću, promiješamo i pržimo minutu kako bi leća upila dio masnoće.

Zatim dodamo mediteranske začine, pelat paradajz, natrgamo grančicu kopra, ulijemo juhu, promiješamo i kad zavri, kuhamo na laganoj vatri 15-ak minuta.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Gotovu juhu začinimo solju i biberom, promiješamo, rasporedimo u tanjire, ukrasimo preostalim koprom i poslužimo.

Savjet: Zdrava i lagana juha, lijepih boja i još boljeg okusa, zadovoljit će i one najizbirljivije, zato ne gubite vrijeme.