Jednostavno, mekano i neodoljivo: Recept za domaće kiflice koji uvijek uspijeva

Recept koji ćete poželjeti praviti svaki dan/Instagram

Recept koji ćete poželjeti praviti svaki dan/Instagram/@pekaradomacekiflice

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nema tog mirisa koji može da zamijeni onaj koji se širi kućom dok se peku domaće kiflice. Meke, mirisne i tople, one su neizostavan dio porodičnih okupljanja, školskih užina ili jednostavno – trenutka za sebe uz šolju mlijeka ili kafe.

Iako djeluju kao da traže mnogo truda, istina je da se savršene kiflice mogu napraviti brzo i lako, čak i ako niste vični s tijestom. U nastavku slijedi jedan od najjednostavnijih recepata za domaće kiflice koje uvijek uspijevaju – spolja zlatno pečene, a iznutra mekane kao pamuk. 

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 500 g mekog brašna (tip 400)
  • 1 kesica suhog kvasca (7 g)
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 1 jaje (za tijesto)
  • 1 jaje (za premaz)
  • 30 g putera ili margarina (za premazivanje unutrašnjosti, po želji)
  • Susam ili krupna sol (za posipanje).

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte brašno, kvasac, šećer i sol. U sredini napravite udubljenje i u njega sipajte toplo mlijeko, ulje i jedno umućeno jaje. Sve umijesite u glatko, mekano tijesto. Tijesto pokrijte krpom i ostavite da naraste 30–40 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.

Kada je tijesto naraslo, podijelite ga na dvije ili četiri jufke, u zavisnosti od veličine kiflica koje želite. Svaku jufku razvijte u krug i sijecite na trougliće (kao pizzu). Na širi dio svakog trougla, po želji, stavite malo putera ili sira, a zatim urolajte u kiflicu.

Kiflice poredajte na pleh obložen papirom za pečenje, premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene, piše Citymagazine.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Uživajte!