Jednom kad ih probate, zaboravit ćete pekaru: Domaće kiflice s hrenovkama koje svi vole

Svi ih obožavaju/FreePik
Kiflice s hrenovkama jelo su uz koje su odrasle mnoge generacije. Mekano tijesto i sočna hrenovka savršena su kombinacija koja uvijek iznova osvaja.
Iako ih je lako pronaći u svakoj pekari, domaće kiflice su jednostavno posebne – mirisnije, ukusnije i toplije. Umjesto pekarskih verzija, napravite ih sami i uživajte u sočnim zalogajima s porodicom.
Uz ovaj provjereni recept, vaše kiflice će biti mekane poput spužve i neodoljivo ukusne, čak i dan nakon pečenja.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 kesica suhog kvasca (7 g)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlakog mlijeka
- 100 ml suncokretovog ulja
- 1 jaje
- 12 manjih hrenovki ili 6 većih, prerezanih napola
- Žumance za premazivanje
- Susam ili mak za posipanje
Priprema:
U mlako mlijeko dodajte kašičicu šećera i suhi kvasac. Promiješajte i ostavite 5–10 minuta da se zapjeni.
U većoj posudi pomiješajte brašno i so. U sredini napravite udubljenje pa dodajte aktivirani kvasac, ulje i jedno cijelo jaje. Umijesite glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Pokrijte posudu krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu oko sat vremena, ili dok ne udvostruči volumen.
Nadošlo tijesto lagano premijesite na pobrašnjenoj podlozi i podijelite na dva dijela. Svaki dio razvucite u krug debljine oko pola centimetra i izrežite na 12 jednakih trouglova.
Na širi dio svakog trougla stavite hrenovku. Lagano preklopite ivice tijesta preko hrenovke da nadjev ne iscuri tokom pečenja, pa zarolajte prema užem dijelu.
Kiflice složite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak između njih. Pokrijte ih i ostavite da odstoje još 15–20 minuta.
Zagrijte rernu na 200°C. Kiflice premažite razmućenim žumancetom i pospite susamom ili makom. Pecite 15–20 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
Savjet + posluživanje:
Kiflice s hrenovkama su toliko svestrane da ih možete jesti u bilo koje doba dana – idealne su za doručak, brzu užinu, laganu večeru ili kao zvijezda stola na proslavama.
Iako su odlične same, uz nekoliko dodataka postaju pravi gurmanski doživljaj. Klasik je poslužiti ih uz čašu tekućeg jogurta – njegova svježina savršeno balansira bogatstvo tijesta i slanoću hrenovke. Odlično se slažu i s mlijekom, svježim sirom ili vrhnjem, piše Munaty Cooking.