Jedna greška kvari cijeli obrok: Kuhar otkrio kako pravilno očistiti i pripremiti ribu

Ne kvarite ribu pogrešnim čišćenjem/FreePik
Mnoge ljude često zbune osnovni koraci čišćenja i pripreme ribe. Od skidanja ljuski i vađenja iznutrica, do pravilnog rezanja i čuvanja – svaka faza utječe na konačni rezultat. Zato profesionalni kuhari stalno naglašavaju važnost pravilnog pristupa svim koracima pripreme – od čišćenja do serviranja – jer i najmanji detalj može napraviti veliku razliku.
Praktični trikovi za čišćenje i pripremu ribe
Kuhar otkriva praktične savjete koji će vam pomoći da ribu pravilno očistite i pripremite, a da pri tome sačuvate njen prirodni okus, teksturu i hranjive vrijednosti. Riba se može pripremiti brzo, sigurno i jednostavno – čak i ako nemate veliko iskustvo u kuhinji.
Pravilno čišćenje i odmrzavanje ribe
Mnogi i dalje griješe kada čiste ribu, lignje i dagnje – posebno zato što ih ne ispiru u morskoj vodi, što je presudno za očuvanje svježine i okusa. Kuhar Brajković upozorava da takvi propusti mogu bitno utjecati na kvalitet jela.
"Nećete morati čistiti kuhinju jer ćete ribu čistiti vani, na moru, pa se ništa neće uprljati. Ono što ostane od iznutrica očistit će more i galebovi.
Što se tiče očuvanja ribe, nema velike razlike čistite li je kod kuće ili odmah na moru. Najčešće greške kod čišćenja ribe su to što se ne očiste dobro škrge i ne opere krv uz kičmu, što je jako važno ako riba treba stajati u frižideru dva dana", objašnjava.
Dodaje i sljedeće:
"Kad kupite svježu ribu i očistite je, čuvajte je u frižideru najviše tri dana – nikako duže. Također je trebate svaki dan oprati i provjeriti ima li krvi uz kičmu, te to isprati.
Domaće lignje se često previše ispiraju – ali ako nema pijeska, nije ih potrebno pretjerano prati, niti skidati kožu jer se tako gubi okus.
Dagnje, s druge strane, treba isprati više puta u hladnoj vodi i ukloniti tzv. bradu. Prilikom kuhanja ne bi se trebala koristiti sva voda koju školjke puste jer je previše slana."
Pravilno odmrzavanje
Posebno je važno znati kako se pravilno odmrzava riba i morski plodovi, kako bi se sačuvala njihova kvaliteta.
"Jedini ispravan način odmrzavanja je u frižideru. Ribu ili školjke iz zamrzivača treba staviti u posudu i ostaviti u frižider na 12 do 24 sata, u zavisnosti od veličine. To je najsigurniji način jer usporava razvoj bakterija.
Nikako se ne preporučuje stavljati ribu u toplu vodu, a posebno je rizično ostaviti je na sobnoj temperaturi duže od sat ili dva, jer su tada idealni uvjeti za kvarenje", naglasio je kuhar.
Kako čuvati ribu kod kuće
Riba se može čuvati u frižideru najviše tri dana, ali je treba svakodnevno provjeravati, oprati i obrisati. Ako se zamrzava, preporučuje se da se čvrsto zamota u plastičnu foliju kako bi se istisnuo višak zraka i sačuvala svježina, piše Net.hr.
Najbolji načini za pripremu ribe
Kuhar iz Istre otkriva da najviše voli pripremati ribu u rerni:
"Tada se zadrže svi sokovi, povrće i riba puste svoj prirodni okus, a začini se lijepo upiju – rezultat je savršen. Obavezno dodajem bijeli luk.
Manju ribu najradije pržim vrlo kratko – 20 do 30 sekundi – kako bi zadržala svoj okus i teksturu. To sam naučio još u djetinjstvu, i baš ti okusi su mi najbliži. Najviše volim srdele, ovčice i romb."