Jedan sastojak mijenja sve: Dodajte ga u tavu i kajgana postaje savršeno kremasta

Ovaj dodatak čini kajganu neodoljivom/Freepik

Ovaj dodatak čini kajganu neodoljivom/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mnogi ljudi obožavaju kremastu kajganu zbog njene lagane, mekane teksture i bogatog ukusa. Ta savršeno nježna jaja idealan su izbor za doručak ili lagani obrok, a upravo ta pjenasta konzistencija često je ono što kajganu čini toliko privlačnom i ukusnom. Ipak, priprema pjenaste kajgane zna biti pravi mali izazov jer treba pronaći pravu mjeru sastojaka i tehniku kuhanja da bi rezultat bio savršen.

Sigurno ste čuli da je za pjenastu kajganu potrebno mlijeko. 

Iako mnogi vjeruju da mlijeko poboljšava kremastost i može pomoći da jaja budu pahuljasta, ono zapravo može razrijediti ukus i dovesti do gumene teksture. Umjesto toga, dodavanjem putera možete dobiti željenu kremastu kajganu bez ugrožavanja ukusa, prenosi Daily Express.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mlijeko se uglavnom sastoji od vode i ima samo mali procenat masti, što znači da u kajganu unosi više vlage nego masti i smanjuje ukus. Višak vlage može uzrokovati brže prekuhavanje jaja, što dovodi do gumene teksture. Osim toga, dodana voda razređuje prirodni ukus jaja, što rezultira manje bogatim ukusom.

S druge strane, puter ima veći udio masti što pomaže u oblaganju proteina u jajima, što rezultira kremastijom i mekšom kajganom. Osim toga, puter učinkovito prenosi ukus, obogaćujući cjelokupni ukus jela.

Također biste trebali paziti da koristite pravu vrstu tave jer je izliveno željezo preteško za uspješno korištenje.

Ne zaboravite da kupite kvalitetna, svježa jaja koja su ključni sastojak.