Jako su sočne i ukusne: Recept za čokoladne kocke s kolom

čokoladne kocke/
čokoladne kocke
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bezalkoholni gazirani napitci temelj su američke kulture, a svoje mjesto našli su i u njihovoj gastronomiji. Ovakva pića dodaju se u marinade i glazure za mesna jela, ali i za deserte.

Ovaj recept za čokoladne kocke uključuje kolu, a koja se dodaje u biskvit, ali i preljev. Kola je gazirani slatki napitak s okusom karamele koji nadopunjuje i produbljuje okus čokolade u kolaču, te mu daje dodatnu sočnost.

Čokoladne kocke s kolom – sastojci:

Za kolač:

350 ml kole

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

350 g šećera

280 g brašna

225 g maslaca

180 g kiselog vrhnja

50 g nezaslađenog kakaa

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

2 jaja

1,5 čajne žličice sode bikarbone

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

prstohvat soli

Za glazuru:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

400 g šećera u prahu

350 ml kole

115 g maslaca

25 g nezaslađenog kakao praha

prstohvat soli

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Čokoladne kocke s kolom – priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni kalup i/ili obložite ga papirom za pečenje i stavite sa strane. Napravite biskvit: u lončiću zagrijte kolu, maslac i nezaslađeni kakao prah uz često miješanje dok se sastojci ne sljube, a maslac ne rastopi.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol. Prelijte toplu smjesu na bazi kole i dobro izmiješajte. Dodajte kiselo vrhnje, jaja i ekstrakt vanilije. Nastavite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.

Prelijte dobivenu smjesu u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu na 25 do 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice. Pustite da se biskvit ohladi. Napravite glazuru: 350 ml kole zagrijte u loncu i kuhajte je 15-ak minuta na srednje jakoj vatri dok se tekućina ne reducira i ne zgusne. Potom dodajte maslac i kakao – povežite sastojke žustrim miješanjem u trajanju oko 30 sekundi. Dodajte šećer u prahu i malo soli i sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Premažite dobivenu glazuru preko kolača, narežite ga i poslužite.