Jako su sočne i ukusne: Recept za čokoladne kocke s kolom

Bezalkoholni gazirani napitci temelj su američke kulture, a svoje mjesto našli su i u njihovoj gastronomiji. Ovakva pića dodaju se u marinade i glazure za mesna jela, ali i za deserte.
Ovaj recept za čokoladne kocke uključuje kolu, a koja se dodaje u biskvit, ali i preljev. Kola je gazirani slatki napitak s okusom karamele koji nadopunjuje i produbljuje okus čokolade u kolaču, te mu daje dodatnu sočnost.
Čokoladne kocke s kolom – sastojci:
Za kolač:
350 ml kole
350 g šećera
280 g brašna
225 g maslaca
180 g kiselog vrhnja
50 g nezaslađenog kakaa
2 jaja
1,5 čajne žličice sode bikarbone
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Za glazuru:
400 g šećera u prahu
350 ml kole
115 g maslaca
25 g nezaslađenog kakao praha
prstohvat soli
Čokoladne kocke s kolom – priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni kalup i/ili obložite ga papirom za pečenje i stavite sa strane. Napravite biskvit: u lončiću zagrijte kolu, maslac i nezaslađeni kakao prah uz često miješanje dok se sastojci ne sljube, a maslac ne rastopi.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol. Prelijte toplu smjesu na bazi kole i dobro izmiješajte. Dodajte kiselo vrhnje, jaja i ekstrakt vanilije. Nastavite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.
Prelijte dobivenu smjesu u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu na 25 do 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice. Pustite da se biskvit ohladi. Napravite glazuru: 350 ml kole zagrijte u loncu i kuhajte je 15-ak minuta na srednje jakoj vatri dok se tekućina ne reducira i ne zgusne. Potom dodajte maslac i kakao – povežite sastojke žustrim miješanjem u trajanju oko 30 sekundi. Dodajte šećer u prahu i malo soli i sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Premažite dobivenu glazuru preko kolača, narežite ga i poslužite.