Iz jedne šerpe i uz mrvicu truda: Recepti za 3 jela i desert za dane kada vam se ne kuha

pasta u jednoj šerpi/Freepik

/Freepik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nemate vremena ili volje da stojite satima u kuhinji? Ne brinite! Ponekad su najbolja jela ona najjednostavnija - topla, zasitna, još kao veliki plus - sve stane u jednu šerpu. Manje suđa, manje brige, a više okusa.

Ovo su tri recepta koja ne traže puno, a daju mnogo.

 

1. Jednostavni krompir-paprikaš

top view tasty cooked vegetables sauce meal with greens on the dark background sauce meal dish food/Kamran Aydinov

/Kamran Aydinov/ Freepik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

  • 4 krompira, oguljena i narezana na kockice
  • 1 glavica luka
  • 1 veća paprika (ili dvije manje)
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • So, biber
  • Malo ulja
  • 500 ml vode ili povrtnog temeljca

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno sjeckani luk i papriku dok ne omekšaju. Dodajte krompir i mljevenu papriku. Promiješajte, pa zalijte vodom ili temeljcem. Poklopite i kuhajte na srednjoj vatri 25-30 minuta dok krompir ne omekša i jelo ne postane gusto i mirisno.

Savjet:  Ako imate, dodajte kašiku ajvara ili parče kobasice, suhog mesa... - nije obavezno, ali lijepo zaokruži okus.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

2. Pasta iz jedne šerpe (One-Pot tjestenina)

Sastojci:

  • 200–250 g tjestenine (makaroni, penne, fusilli)
  • 1 čen bijelog luka
  • 1 kašika paradajz-pirea ili 200 ml pasiranog paradajza
  • So, origano, malo ulja
  • 500-600 ml vode
  • Po želji: komadić sira ili kašika pavlake

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U šerpu stavite tjesteninu, sitno sjeckani bijeli luk, paradajz-pire i začine. Prelijte vodom, promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje dok tjestenina ne omekša, a voda skoro ne ispari (oko 10–12 minuta). Po želji dodajte kašiku pavlake ili naribanog sira pred kraj.

Brzo, zasitno i gotovo bez truda.

 

3. Riža s povrćem (ili “šta god imaš” rižoto)

rižoto s povrćem/Freepik

Rižoto sa tikvicama /Freepik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

  • 1 čaša riže
  • 1 glavica luka
  • 1 šaka graška, kukuruza, rendane mrkve, tikvice ili bilo koje povrća iz zamrzivača ili konzerve
  • So, biber, kurkuma ili vegeta (po želji)
  • 2 čaše vode

Priprema:

Na malo ulja propržite luk i dodajte povrće. Ubacite rižu, promiješajte da se sve poveže i dodajte vodu. Začinite po ukusu. Kuhajte poklopljeno dok voda ne ispari, a riža omekša (15–20 minuta).

Varijacija: Ako imate malo piletine ili jaje – ubacite! Ako nemate - i ovako je savršeno.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- Ova tri jela pokazuju da ti ne treba mnogo da bi jelo bilo dobro: nekoliko sastojaka, jedna šerpa i malo pažnje. Savršeno za dane kad vam se ne da, ali vam se ipak jede "nešto fino".

 

Evo i jedan slatki recept iz jedne šerpe/lonca, koji je jeftin, jednostavan i stvarno ukusan - pravi spas kad vam se jede nešto slatko, a nemate volje ni vremena.

Jednostavni puding-kolač iz jedne šerpe

Sastojci:

  • ½ litra mlijeka
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike gustina (ili brašna ako nemaš)
  • 1 kašika kakaa (ili malo čokolade ako imaš)
  • 1 kašičica vanilin šećera (opcionalno)
  • Malo putera ili margarina (opcionalno, za sjaj)

Priprema:

U šerpu stavite sve suhe sastojke: gustin, šećer, kakao (i vanilin šećer). Polako dodajite mlijeko i miješajte da ne bude grudvica. Stavite šerpu na srednju vatru i kuhajte uz neprestano miješanje dok se smjesa ne zgusne (oko 5–8 minuta).

Kad se zgusne, skinite s vatre i po želji dodajte malo putera - za ljepši sjaj i ukus.

Sipajte u činije ili tanjir, ostavite da se ohladi. 

Varijacije:

  • Dodajte red keksa u činiju prije nego što sipate puding – dobićete efekat “kolača”.
  • Ako imate bananu, isjeckajte je i ubacite unutra - odlično ide uz čokoladu.
  • Umjesto kakaa, može i samo vanilin verzija - kao klasični bijeli puding.