Iz jedne šerpe i uz mrvicu truda: Recepti za 3 jela i desert za dane kada vam se ne kuha

/Freepik
Nemate vremena ili volje da stojite satima u kuhinji? Ne brinite! Ponekad su najbolja jela ona najjednostavnija - topla, zasitna, još kao veliki plus - sve stane u jednu šerpu. Manje suđa, manje brige, a više okusa.
Ovo su tri recepta koja ne traže puno, a daju mnogo.
1. Jednostavni krompir-paprikaš
Sastojci:
- 4 krompira, oguljena i narezana na kockice
- 1 glavica luka
- 1 veća paprika (ili dvije manje)
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- So, biber
- Malo ulja
- 500 ml vode ili povrtnog temeljca
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno sjeckani luk i papriku dok ne omekšaju. Dodajte krompir i mljevenu papriku. Promiješajte, pa zalijte vodom ili temeljcem. Poklopite i kuhajte na srednjoj vatri 25-30 minuta dok krompir ne omekša i jelo ne postane gusto i mirisno.
Savjet: Ako imate, dodajte kašiku ajvara ili parče kobasice, suhog mesa... - nije obavezno, ali lijepo zaokruži okus.
2. Pasta iz jedne šerpe (One-Pot tjestenina)
Sastojci:
- 200–250 g tjestenine (makaroni, penne, fusilli)
- 1 čen bijelog luka
- 1 kašika paradajz-pirea ili 200 ml pasiranog paradajza
- So, origano, malo ulja
- 500-600 ml vode
- Po želji: komadić sira ili kašika pavlake
Priprema:
U šerpu stavite tjesteninu, sitno sjeckani bijeli luk, paradajz-pire i začine. Prelijte vodom, promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje dok tjestenina ne omekša, a voda skoro ne ispari (oko 10–12 minuta). Po želji dodajte kašiku pavlake ili naribanog sira pred kraj.
Brzo, zasitno i gotovo bez truda.
3. Riža s povrćem (ili “šta god imaš” rižoto)
Sastojci:
- 1 čaša riže
- 1 glavica luka
- 1 šaka graška, kukuruza, rendane mrkve, tikvice ili bilo koje povrća iz zamrzivača ili konzerve
- So, biber, kurkuma ili vegeta (po želji)
- 2 čaše vode
Priprema:
Na malo ulja propržite luk i dodajte povrće. Ubacite rižu, promiješajte da se sve poveže i dodajte vodu. Začinite po ukusu. Kuhajte poklopljeno dok voda ne ispari, a riža omekša (15–20 minuta).
Varijacija: Ako imate malo piletine ili jaje – ubacite! Ako nemate - i ovako je savršeno.
- Ova tri jela pokazuju da ti ne treba mnogo da bi jelo bilo dobro: nekoliko sastojaka, jedna šerpa i malo pažnje. Savršeno za dane kad vam se ne da, ali vam se ipak jede "nešto fino".
Evo i jedan slatki recept iz jedne šerpe/lonca, koji je jeftin, jednostavan i stvarno ukusan - pravi spas kad vam se jede nešto slatko, a nemate volje ni vremena.
Jednostavni puding-kolač iz jedne šerpe
Sastojci:
- ½ litra mlijeka
- 4 kašike šećera
- 3 kašike gustina (ili brašna ako nemaš)
- 1 kašika kakaa (ili malo čokolade ako imaš)
- 1 kašičica vanilin šećera (opcionalno)
- Malo putera ili margarina (opcionalno, za sjaj)
Priprema:
U šerpu stavite sve suhe sastojke: gustin, šećer, kakao (i vanilin šećer). Polako dodajite mlijeko i miješajte da ne bude grudvica. Stavite šerpu na srednju vatru i kuhajte uz neprestano miješanje dok se smjesa ne zgusne (oko 5–8 minuta).
Kad se zgusne, skinite s vatre i po želji dodajte malo putera - za ljepši sjaj i ukus.
Sipajte u činije ili tanjir, ostavite da se ohladi.
Varijacije:
- Dodajte red keksa u činiju prije nego što sipate puding – dobićete efekat “kolača”.
- Ako imate bananu, isjeckajte je i ubacite unutra - odlično ide uz čokoladu.
- Umjesto kakaa, može i samo vanilin verzija - kao klasični bijeli puding.