Istina će vas zgroziti: Poznati kuhar otkrio zašto jaja nikad ne treba čuvati u frižideru
Imamo rješenje za vas/FreePik
Britanski kuhar Džejms Martin izazvao je lavinu komentara nakon što je otkrio da jaja nikada ne čuva u frižideru – i tvrdi da za to postoji veoma dobar razlog.
Kako objašnjava, ljuska jajeta je porozna, pa lako upija mirise i arome drugih namirnica iz frižidera, što direktno utiče na ukus.
„Jaja mogu povući miris gotovo svega što stoji pored njih. Zato im se mijenja ukus, što većina ljudi i ne primijeti“, kaže Martin.
On je otkrio i zanimljiv trik iz svog restorana:
„Kada imam tartufe, stavim ih u činiju sa pirinčem, pa preko poređam jaja i sve pokrijem folijom. Preko noći jaja upiju aromu tartufa. Ujutro, kada od njih napravim omlet, on ima ukus kao da je napravljen sa pravim tartufima.“
Drugim riječima – jaja su kao mali sunđeri koji upijaju svaki miris u svojoj blizini.
Šta kažu stručnjaci?
Ipak, prema preporukama Agencije za standarde hrane, jaja je i dalje najbolje čuvati u frižideru zbog sigurnosti.
Ako ipak želite slijediti savjet kuhara i izbjegavati frižider, jaja morate držati:
- na hladnom
- na suhom
- u prostoriji gdje nema naglih promjena temperature
Idealno mjesto bi bila ostava ili hladniji dio kuhinje.