Istina će vas zgroziti: Poznati kuhar otkrio zašto jaja nikad ne treba čuvati u frižideru

Imamo rješenje za vas/Free Pik

Imamo rješenje za vas/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Britanski kuhar Džejms Martin izazvao je lavinu komentara nakon što je otkrio da jaja nikada ne čuva u frižideru – i tvrdi da za to postoji veoma dobar razlog.

Kako objašnjava, ljuska jajeta je porozna, pa lako upija mirise i arome drugih namirnica iz frižidera, što direktno utiče na ukus.

„Jaja mogu povući miris gotovo svega što stoji pored njih. Zato im se mijenja ukus, što većina ljudi i ne primijeti“, kaže Martin.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

On je otkrio i zanimljiv trik iz svog restorana:

„Kada imam tartufe, stavim ih u činiju sa pirinčem, pa preko poređam jaja i sve pokrijem folijom. Preko noći jaja upiju aromu tartufa. Ujutro, kada od njih napravim omlet, on ima ukus kao da je napravljen sa pravim tartufima.“

Drugim riječima – jaja su kao mali sunđeri koji upijaju svaki miris u svojoj blizini.

Šta kažu stručnjaci?

Ipak, prema preporukama Agencije za standarde hrane, jaja je i dalje najbolje čuvati u frižideru zbog sigurnosti.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako ipak želite slijediti savjet kuhara i izbjegavati frižider, jaja morate držati:

  • na hladnom
  • na suhom
  • u prostoriji gdje nema naglih promjena temperature

Idealno mjesto bi bila ostava ili hladniji dio kuhinje.