Hrskava pita na grčki način

pita grčki način/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno:

• 200 g mladog špinata

• 180 g sušenog paradajza u ulju

• 100 g mrvljenog feta sira

• 2 jaja

• 130 g listova za pite

Špinat ubacite u veću posudu, zalijte ga vodom te ga kuhajte dok lagano ne uvene. Ubacite ga u cijedilo te ga ostavite da se malo ohladi pa istisnite višak vode te ga grubo nasjeckajte. Paradajz također ugrubo nasjeckajte te ga sa špinatom, fetom i jajima ubacite u veću posudu i dobro izmiješajte.

Izvadite listove te jedan od njih dobro namažite uljem u kojem je bio paradajz i nauljenom stranom ga stavite u kalup za pečenje promjera 22 cm. Stavite još dva lista i svaki premažite uljem u kojem je bio paradajz pa kašikom rasporedite nadjev. Višak (krajeve) kora preklopite na sredinu pazeći da ste u potpunosti prekrili nadjev. Premažite s još malo ulja.

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Pecite pitu 30-ak minuta dok tijesto ne postane hrskavo i zlatnosmeđe boje. Izvadite iz kalupa, narežite na kriške i poslužite uz salatu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja