Greške koje svi prave: Otkriveno koliko dana poslije Vaskrsa smijete da jedete ofarbana jaja

Domaćicama se podrazumijeva da za potrebe vaskršnje trpeze skuhaju velike količine jaja koje će potom farbati i ukrašavati. Mnogo jaja se pojede prvi dan Vaskrsa, ali mnogo ostane i onih u korpama za dekoraciju. Zato se povlači pitanje koliko ta jaja zapravo dugo mogu da stoje, a da budu bezbjedna za jelo?
Prema Upravi za hranu i lijekove, tvrdo kuhana jaja možete držati u frižideru do sedam dana nakon što su skuhana.
Osnovno pravilo je da bi jaja nakon kuhanja trebalo držati u frižideru, a ne u korpi na stolu, kako se često praktikuje. Stoga, postoji jedan veliki izuzetak za koji bi trebalo da se zna - pravilo od sedam dana ne važi za vaskršnja jaja ako su jaja bila van frižidera duže od dva sata.
Nikada ne treba da jedete kuhana jaja koja su ostavljena van frižidera duže od dva sata, piše Southern Living.
Ako primijetite plavo zelenu boju na granici između bjelanca i žumanca kuhanog jajeta, nema potrebe za brigu, jer je to samo znak da se jaje dugo kuhalo, a ne da je pokvareno, te ga slobodno možete jesti.
Ukoliko ste vaskršnja jaja nakon kuhanja naglo hladili ledenom vodom znajte da tako bakterije mogu ući u jaje, a takva jaja morate pojesti najkasnije za dva dana, prenosi Žena Blic.
Dakle ukoliko su jaja stajala na sobnoj temperaturi, trebaju se pojesti isti ili najkasnije naredni dan, dok ona koja su sve vrijeme bila u frižideru su bezbjedna za jelo i do sedam dana.