Greška koju svi pravimo: Kako dobiti savršene viršle svaki put bez uništavanja okusa?

Prestanite kuhati viršle u vodi/Unsplash
Viršle su čest izbor kada nam treba brz i jednostavan obrok – bilo za doručak, večeru ili užinu. Međutim, da li ste se ikada zapitali da li ih spremate na pravi način?
Stručnjaci upozoravaju na jednu grešku koju mnogi prave: viršle ne bi trebalo kuhati u vodi kao što kuhamo jaja. U žurbi ih često ubacimo direktno u ključalu vodu i pustimo da se „skuhaju“ par minuta – ali time im, vjerovali ili ne, kvarimo ukus.
Većina viršli koje kupujemo već su termički obrađene i namijenjene samo za zagrijavanje, a ne za klasično kuhanje. Kada ih kuhate u vodi, one upijaju vlagu, a pritom iz njih izlazi veliki dio arome u samu vodu. Rezultat su gnjecave, vodnjikave i potpuno bezukusne viršle.
Još jedna česta greška je što ih, obično zbog žurbe ili obavljanja više stvari odjednom, ostavimo predugo u vodi – i tada se potpuno raspadnu i izgube na kvaliteti.
Postoji bolji način. Umjesto da ih kuhate direktno u vodi, zagrijjte šerpu do pola napunjenu vodom i preko stavite metalnu cjediljku ili rešetkastu posudu. Na nju poredajte viršle, poklopite i pustite da se kuhaju na pari. Tako će zadržati svoj ukus, neće upiti suvišnu vodu i biće mnogo prijatnije za jelo – tople, sočne i s boljom teksturom, prenosi Krstarica.