Greška koju svi prave: Evo zašto ne trebate držati krompir u frižideru

Čuvajte ga na hladnom, tamnom i suhom mjestu/Unsplash

Može uništiti njegov ukus i teksturu/Unsplash

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Krompir je jedan od najčešće korišćenih sastojaka u kuhinji, ali većina ljudi pravi ozbiljnu grešku kada ga skladišti. Iako se čini logičnim da ga stavimo u frižider, to zapravo može da pokvari ukus, teksturu i čak skrati rok trajanja.

Zašto frižider nije mjesto za krompir?

Kada se krompir čuva na niskim temperaturama, skrob se pretvara u šećer, što mijenja njegov ukus i čini ga slatkastim i gnjecavim. Osim toga, hladnoća može izazvati promjene u teksturi, pa krompir postaje manje pogodan za kuhanje i pečenje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Idealni uslovi za čuvanje krompira

Krompir treba da se čuva u tamnom, suvom i prozračnom prostoru, na temperaturi između 4 i 10 stepeni – ali ne u frižideru. Najbolje je koristiti smeđe papirne kese ili plastične kese sa rupicama koje sprečavaju zadržavanje vlage.

Ne držite ga pored luka!

Još jedna česta greška je čuvanje krompira pored crnog luka. Ova kombinacija ubrzava kvarenje jer oba povrća ispuštaju gasove koji međusobno negativno utječu na svežinu.

Kako da ga sačuvate duže?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako želite da krompir traje duže, možete ga skuhati, ohladiti i zamrznuti. Tako pripremljen može da se čuva u zamrzivaču do 3 mjeseca, bez gubitka kvaliteta, piše Krstarica.