Gordon Ramsay otkriva tajnu: Ovo je greška zbog koje vam riža uvijek ispadne ljepljiva

Riža kao iz restorana/FreePik
Poznati britanski kuhar Gordon Ramsay podijelio je jednostavan, ali učinkovit vodič za pripremu savršeno kuhane riže koja, kako tvrdi, svaki put ispadne "lagana, rastresita i ukusna".
U videu objavljenom na svom zvaničnom YouTube kanalu, Ramsay je demonstrirao pet ključnih koraka koje treba slijediti kako biste izbjegli ljepljivu, prekuhanu ili sirovu rižu.
Prvi korak je temeljito pranje riže pod hladnom vodom kako bi se uklonio višak škroba koji uzrokuje sljepljivanje zrna. "Uvijek koristite hladnu vodu i isperite rižu da spriječite stvaranje grudvica", poručio je Ramsay. Nakon toga, riža se stavlja u lonac i začini se solju i biberom, a za dodatnu aromu preporučuje dodavanje tri zgnječena zrna kardamoma i jedne zvjezdaste anise.
Vrlo važan dio postupka je pravilan omjer vode i riže. Ramsay preporučuje omjer jedan dio riže na jedan i po dio vode. Na primjer, za 400 grama riže koristi se 600 mililitara vode. Tačan omjer je ključan za postizanje idealne teksture, bez da riža postane gnjecava ili ostane sirova.
Nakon dodavanja vode, riža se počinje kuhati na visokoj temperaturi, ali čim proključa, temperatura se smanjuje na lagano kuhanje u trajanju od osam do deset minuta. Tokom kuhanja poklopac se ne smije dizati jer je para ključna za ravnomjerno kuhanje.
Posljednji korak je odmor riže nakon kuhanja ostavlja se da odmori deset minuta, a zatim se zrna pažljivo razdvoje viljuškom. "Kada je promiješate viljuškom, postaje stvarno lijepa, lagana i rastresita. To je savršeno kuhana riža", zaključio je Ramsay.