Godinama radite pogrešno: Prestanite kuhati rižu u vodi, ova metoda daje puno bolji okus

Tajna vrhunske riže otkrivena/Free Pik

Tajna vrhunske riže otkrivena/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Riža je osnovna namirnica u domaćinstvu poznata po svojoj svestranosti, savršeno se slaže sa svime, od piletine, govedine i ribe do karija i prženih jela.

Ali uprkos svojoj svestranoj prirodi, može biti pravi izazov savršeno skuhati rižu.

Mnogi kućni kuhari griješe kada je u pitanju priprema riže, često zanemarujući ispiranje zrna ili pogrešno izračunavajući omjer vode i riže, što rezultira nedovoljno kuhanom, gnjecavom ili previše suhom rižom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Čak i ako izbjegnete ove uobičajene greške, i dalje biste mogli imati prilično neugodan prilog. Ali ne bojte se, jer će jednostavna promjena tokom kuhanja učiniti da vaša riža ima mnogo ukusniji okus.

Na kulinarskom blogu The Kitchn, guru hrane Emma Christensen podijelila je svoje insajderske savjete kako da "dosadan lonac riže bude nevjerovatno ukusan".

Njen prvi savjet kako bi se osiguralo da riža "očuva ukus" je jednostavna, ali efikasna tehnika: tostirajte zrna.

"Tostiranje suhih zrna riže na malo putera ili maslinovog ulja prije dodavanja vode ističe njihov okus i dodaje fantastičnu orašastu notu gotovom jelu", rekla je.

Stručnjakinja je objasnila da rižu trebate začiniti sastojcima iz glavnog jela, uključujući identične začine tokom cijelog obroka.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pozvala je kućne kuhare da koriste cijele začine za suptilnije note i mljevene za jače okuse. Također je otkrila da "skoro uvijek" dodaje lovorov list svojim jelima, bez obzira na to šta priprema.