Doručak koji svi vole: Evo kako da napravite savršen tost sa sirom koji se topi u ustima
Niko mu ne može odoljeti/FreePik
Ne postoji bolji sendvič od savršeno pripremljenog tosta sa sirom. Zaista. Hrskavost, topljeni sir, bogat i zadovoljavajući okus svakog zalogaja... tost sa sirom je kralj sendviča. Samo ga treba pravilno pripremiti – i nije teško.
„Ključ savršenstva je u tajmingu: da hljeb postane zlatno-smeđ u trenutku kada se sir topi u savršeno kremastu masu“, kaže Megumi Takahaši iz kulinarskog tima,,Kraft Heinz" za Real Simple. Ona preferira električnu ploču za pečenje jer se na njoj može precizno podesiti temperatura i pripremiti više sendviča odjednom. Njen trik je da ploča bude podešena na 350°F (oko 175°C), a da se sendvič peče po 2 minute sa svake strane. Naravno, i tiganj dobro funkcioniše.
„Ako koristite tavu od livenog željeza, najbolje je da je prethodno zagrijete na srednje-niskoj temperaturi kako bi se ravnomjerno zagrijao bez pregrijavanja. Ne želite da vam hljeb zagori prije nego što se sir istopi kako treba“, objašnjava Takahaši. Dobro rade i tave s neljepljivom površinom.
Za posluživanje, narežite sendvič – radi onog spektakularnog razvlačenja sira. Možete ga rezati na pravougaonike, trokute ili, ako ste kreativni, Takahaši predlaže štapiće (savršene za djecu ili kao party zalogajčiće) ili kockice, koje možete koristiti kao krutone u paradajz čorbi.
Kada je riječ o tostu sa sirom, mogućnosti su beskrajne.
Kako napraviti savršen tost sa sirom:
Sastojci:
Za svaki tost sa sirom trebat će vam:
- 2 kriške hljeba
- Najmanje 1 kašika putera
- 2 do 4 kriške sira (ovisno o tome koliko volite da bude kremasto)
Koji sir koristiti?
Američki, čedar, švicarski, muenster ili gauda su odličan izbor – slobodno kombinujte više vrsta. Sve dok sir nije ni previše tvrd ni previše mekan, biće dobar.
Postupak pripreme:
Zagrijte tavu na srednjoj temperaturi – može biti od livenog željeza, nehrđajućeg čelika ili neljepljiva. Prve dvije daju hrskaviju koricu. Istopite puter u tavi. Stavite hljeb u puter da se dobro obloži i pecite 1–2 minute. Ako hljeb upije sav puter, dodajte još malo. Okrenite hljeb i dodajte sir na svaku krišku. Ako više volite rendani sir, raspodijelite pola šolje između dvije kriške. Pecite još 2 minute, spojite kriške u sendvič, pecite još 1 minut s jedne strane, zatim okrenite i pecite dodatni minut, piše Najžena.
Savjeti za dodatke i varijacije:
- Koristite specijalne vrste hljeba, poput onog sa cimetom i grožđicama, ili čak vafle umjesto običnog hljeba.
- Dodajte zanimljive prelive: džem, pesto, ljuti med, senf ili omiljeni sos – nanesite ih na hljeb prije sira.
- Ako pripremate više sendviča, otopite puter i premažite hljeb četkicom radi bržeg procesa.
- Neki umjesto putera koriste majonezu – ona daje posebno hrskavu koricu tokom pečenja.