Brz ručak s kojim sigurno nećete pogriješiti - špagete u zelenom umaku

Špagete u zelenom umaku/Ron Lach
Foto: Ron Lach/PEXELS
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

• 300 g špageta

• 250 g burrata sira

• 30 g listova bosiljka

• 4 kašike maslinovog ulja

• 2 čehna bijelog luka

• 1 kašika parmezana

• 2 patlidžana

• so i biber (po ukusu)

• biljno ulje (za prženje)

Priprema:

Patlidžane ogulite, očistite, narežite na trakice. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i ubacite patlidžan. Kratko ih popržite. Stavite na papir za pečenje kako bi se upio višak masnoće.

U posudu stavite sir, bosiljak, 2 kašike maslinovog ulja, bijeli luk i začinite. Štapnim mikserom izmiksajte sastojke u glatki i gusti umak.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Skuhajte špagete. Prije nego ih ocijedite, sačuvajte otprilike 250 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala.

U veću tavu na srednje jaku vatru stavite preostalo ulje i dodajte špagete. Umiješajte umak od sira i po potrebi dodajte vodu od tjestenine da razrijedite umak. Umiješajte patlidžane i parmezan. Sve promiješajte i sklonite s vatre, prenosi Index.hr.