Boja jeseni u tanjiru: Jedini recept za supu od bundeve koji će vam ikada trebati

Jesen je vrijeme bundeva, a one donose i mnoge zdravstvene prednosti. Osim što su zbog bogatog okusa i teksture često korištena namirnica u kulinarstvu, bundeve su i prepune mnogih korisnih hranjivih tvari. Bogate su vitaminima A, C i E te beta-karotenom, koji jačaju imunološki sistem i zdravlje kože.
Također, vlakna u mesu bundeve pospješuju probavu i regulišu nivo šećera u krvi, a sjemenke bundeve su bogat izvor proteina, vlakana i zdravih masti. S obzirom na to da je jesen tek počela, imate još dosta vremena za isprobavanje raznih recepata s bundevom i uživanje u klasičnoj krem supi čiji recept donosimo u nastavku.
Sastojci:
- 1 kg bundeve (butternut ili hokaido)
- 1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
- 2 kašike putera ili 30 ml maslinovog ulja
- 1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1/4 kašičice mljevenog muškatnog oraščića
- so i svježe mljeveni crni biber po ukusu
- 125 ml pavlake za kuhanje (po želji)
- krutoni (za posluživanje, opcionalno)
Priprema:
Ogulite bundevu, uklonite sjemenke i narežite je na kocke.
U velikom loncu rastopite puter ili zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i bijeli luk te pržite dok ne postanu mekani i staklasti, otprilike 5 minuta.
Dodajte narezane kocke bundeve i dinstajte još 5 minuta.
Ulijte temeljac, dodajte muškatni oraščić te posolite i pobiberite po ukusu. Pustite da provri.
Smanjite vatru i pustite da se kuha na laganoj temperaturi dok bundeva ne omekša, 20–25 minuta.
Uz pomoć štapnog miksera ili blendera izmiksajte supu dok ne postane glatka i kremasta. Ako želite nešto gušću supu, možete dodati manje temeljca.
Vratite supu na šporet i zagrijte je. Ako želite, dodajte pavlaku za kuhanje. Ona će dodatno obogatiti teksturu i pojačati okus.
Krem supu od bundeve poslužite toplu, garnirajte je krutonima i dodatnim muškatnim oraščićem po želji. Dobar tek!