Bez brašna, bez kvasca, bez grižnje savjesti: Hljeb koji će vas oduševiti na prvi zalogaj

Savršen hljeb za one koji paze na liniju/Free Pik

Savršen hljeb za one koji paze na liniju/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Hljeb jednostavno nije zdrav – to već i ptice na grani znaju – ali postoje ljudi koji bez njega ne mogu ni zamisliti obrok. U tom slučaju, postoji zdravo rješenje.

Sa zdravstvenog aspekta, ne postoji dobar razlog da jedete hljeb – osim ako ne pratite recept kardiologa Stevena Gundryja.

Prema ovom kardiologu iz Nebraske, postoji samo jedna vrsta hljeba koju zaista možete jesti bez osjećaja krivice. I nije iznenađenje što taj hljeb uopće ne sadrži žitarice. Gundry ga u svojoj knjizi The Plant Paradox naziva „gotovo hljebom“, jer ne sadrži soju, kvasac ni gluten.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Od čega se pravi najzdraviji hljeb?

Od bjelanjaka, bademovog brašna, kokosovog ulja, kokosovog brašna, brašna od slatkog krompira, brašna od lješnjaka, bademovog maslaca i još nekoliko sastojaka.

Prema njegovom receptu, jedna kriška ima 90 kalorija, a Gundry je pokrenuo i vlastitu proizvodnju, tako da u knjizi ne otkriva cijeli recept.

Međutim, kako kaže da je inspiraciju dobio iz paleo dijete, koja obiluje sličnim receptima, i vi možete napraviti svoju verziju zdravog "gotovo hljeba". Donosimo jedan od najpopularnijih recepata na internetu, a vi možete istražiti i druge varijante.

Potrebni sastojci:

  • 2 šolje bademovog brašna
  • 1/3 šolje + 1 kašika mljevenog lana
  • 1 kašičica cijelog lanenog sjemena
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 šolje supe (po izboru – pileća, povrtna...)
  • 6 čajnih kašika putera
  • 4 jaja
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 1/2 šolje grčkog jogurta

Priprema:

U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke i lan. Rastopite puter u šerpi i ostavite ga da se ohladi 5 minuta. Otopljeni puter pomiješajte s jajima, sirćetom i jogurtom. Lagano sjedinite mokre i suhe sastojke uz pomoć gumene špatule. Pazite da ne miješate previše jer smjesa može postati pregusta i masna. Izlijte smjesu u pleh obložen papirom za pečenje. Po želji pospite još malo lana po vrhu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175°C oko 25 minuta. Čačkalicom provjerite da li je hljeb gotov. Ostavite ga da se ohladi u rerni, zatim narežite na tanke kriške i poslužite.

Kako čuvati?

Da bi ostao svjež, hljeb umotajte u papirnu kesu ili ubruse, pa ga stavite u hermetički zatvorenu kesu ili posudu, piše Metropolitan.

Jedina mana?

Sastojci nisu baš jeftini – ali ako ga napravite tako da traje nekoliko dana, isplati se.