Ako želite sočno i ukusno meso donosimo vam recept sa odličnu marinadu

piletina priprema/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Hrskava izvana, sočna iznutra definicija je slasne pohovane piletine, koju uz prave trikove nije problem pripremiti. Posluženo uz omiljeni prilog, poput, primjera radi, pirea od krompira ili slasne salate, pileće meso postaje senzacija.

Da bi piletina bila sočna, prethodno je marinirajte. Kao baza može poslužiti slana vodena otopina: na litru vode dodajte 60 grama soli. Dok piletina odmara u salamuri, so otapa proteine u mišićnoj strukturi mesa, opušta ih i daje im više sočnosti. Također, možete isprobati i druge vrste marinada, poput onih koje sadrže mlaćenicu, jogurt, pivo ili pak vodu od kiselih krastavaca, ali ne zaboravite so i prema želji začine za bolju aromu.

Jeste li ikada primijetili da kod pohovanja velike količine piletine komadi koje ste panirali i pržili na kraju ispadaju hrskaviji? Razlog tome su grudice koje se tokom paniranja skupljaju u tanjiru s brašnom jer marinada kaplje s mesa i lijepi se za komade piletine.

Kako se piletina prži, grudice dehidriraju, postaju smeđe i hrskave, a to pruža okus i hrskavost. Upravo zato možete u tanjir s brašnom za paniranje dodati i koju kašiku marinade i promiješati sve prstima ili pjenjačom.

Prženje izvlači vlagu iz korice koja postaje hrskavija, ali meso se za to vrijeme suši. Kako biste okrenuli stvari u svoju korist, poslužite se dovitljivom idejom: dva puta ispržite meso. Sve što trebate je pružiti mesu šansu da se ohladi, odnosno da mu temperatura padne. Ispecite piletinu kao i obično, a zatim je ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje pola sata pa ponovno ispržite.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Možete čak i ohladiti pohovanu piletinu u frižideru preko noći i ispeći je drugi put neposredno prije jela. To je ujedno i odličan način da pripremite brzinski ručak.

So ne samo da daje slani okus hrani nego i utječe na druge okuse, smanjuje gorčinu i naglašava slatkoću. Jedna od supermoći soli je i u tome da sprečava lijepljenje tjestenine tokom kuhanja.

U mokroj ili suhoj marinadi so pomaže mesu da zadrži vlagu; puretina ili piletina, ali i drugo meso pridonose stvaranju lijepe hrskave kožice. So je odavno cijenjeni konzervans, kao i važan element za fermentiranje hrane.