Ako koristite fritezu na vruć zrak, ne biste smjeli koristiti ovaj začin: Uništit će je

Ulje u spreju postalo je popularno među kuharima koji žele zdraviju alternativu tradicionalnim uljima, no najnovija saznanja pokazuju da bi njihova upotreba ponekad mogla napraviti više štete nego koristi, posebno kada je riječ o upotrebi u fritezama na vrući zrak.
Iako ste možda uvjereni kako kod pripreme hrane korištenjem ulja u spreju izbjegavate višak masnoće, istraživanja su otkrila da komercijalni sprejevi za kuhanje sadrže sastojke koji mogu oštetiti ovaj sve popularniji kuhinjski aparat. Konkretno, većina tih proizvoda sadrži emulgator lecitin, koji može s vremenom nagristi zaštitni premaz u unutrašnjosti friteze, piše Express.
Prema riječima stručnjaka za friteze na vrući zrak, Sama Milnera, dodaci poput lecitina, koji se koriste za poboljšanje teksture hrane, mogu negativno uticati na osjetljive površine friteze.
- Hemikalije dodane u komercijalne sprejeve za kuhanje uzrokuju oštećenja friteze na vrući zrak jer lecitin postupno razgrađuje njen premaz, izjavio je Milner za Homes & Gardens.
Osim što mogu oštetiti uređaj, sprejevi za kuhanje s niskom tačkom dimljenja mogu dovesti do nakupljanja ljepljivih ostataka na površini friteze, što ne samo da otežava čišćenje, već može utjecati i na okus hrane.
Stručnjak za sigurnost hrane Martin Bucknavage iz Penn State Department of Food Science objašnjava da ulja s niskom tačkom dimljenja mogu uzrokovati diskoloraciju i dati hrani nepoželjan okus.
S obzirom na ove potencijalne probleme, preporučuje se korištenje alternativa poput avokadovog, kikirikijevog, sezamovog ili suncokretovog ulja. Umjesto sprejeva, najbolje je lagano premazati košaru friteze pomoću silikonskog kista, papirnatog kuhinjskog ručnika ili bočice s raspršivačem bez aerosola. Ovim jednostavnim prilagodbama možete očuvati dugovječnost vaše friteze i osigurati zdraviji način pripreme hrane.