Ovo je najjednostavniji način da uklonite mikroplastiku iz vode koju pijete

Sitni fragmenti plastike u zabrinjavajućim količinama sve više dospijevaju u ljudska tijela, najčešće putem hrane i pića. Naučnici iz Kine su 2024. godine otkrili jednostavan način kako ukloniti nanoplastiku i mikroplastiku iz vode, a rješenje se krije u prokuhavanju i filtriranju vode iz slavine, navodi ScienceAlert.
Testovi su provedeni na uzorcima meke i tvrde vode, u koje su dodani fragmenti plastike. Nakon prokuhavanja i filtriranja taloga, pokazalo se da je u nekim slučajevima uklonjeno i do 90 posto nanoplastike i mikroplastike, zavisno od vrste vode. Prednost metode je u tome što se može primijeniti u svakom domaćinstvu, koristeći kuhinjsku opremu.
- Nano/mikroplastika iz vode iz slavine koja izlazi iz centraliziranih sistema za pročišćavanje postaje sve veća globalna briga jer predstavlja potencijalne zdravstvene rizike za ljude putem konzumacije vode, napisali su istraživači sa Univerziteta Guangzhou Medical i Univerziteta Jinan. Biomedicinski inženjer Zimin Yu i njegovi kolege dodaju da ova strategija može poslužiti kao bezopasan način za smanjenje unosa plastike u organizam.
Najbolji rezultati postignuti su u uzorcima tvrde vode, gdje se prilikom kuhanja stvara kamenac od kalcijevog karbonata. Taj sloj se taloži i na površini plastičnih čestica, praktično ih zarobljavajući u koru koja se zatim može ukloniti filterom. Istraživači su zabilježili da je efikasnost uklanjanja plastike porasla s 34 posto na čak 90 posto kada se povećavala koncentracija kalcijevog karbonata.
Ni u mekoj vodi metoda nije bez rezultata – uklonjeno je otprilike 25 posto fragmenata. Komadići plastike obloženi kamencem mogu se ukloniti i običnim kuhinjskim filterima, poput mrežica za čaj. Naučnici naglašavaju da je pijenje prokuhane vode dugoročna i održiva strategija, iako se ona još uvijek često smatra lokalnom tradicijom prisutnom samo u određenim regijama.
Iako nije do kraja utvrđeno koliko je plastika štetna za ljudski organizam, već postoje dokazi o njenom utjecaju na crijevni mikrobiom i otpornost na antibiotike. Autori studije zaključuju da bi prokuhavanje vode moglo biti jednostavan i dostupan način smanjenja izloženosti mikroplastici, ali i temelj za buduća istraživanja koja bi trebala obuhvatiti mnogo širi broj uzoraka.