Voće koje trebate imati kod kuće jer može dugo "stajati"

Kupnja svježih namirnica često može završiti nepotrebnim bacanjem hrane, osobito kad je riječ o lako kvarljivom voću. No, ako znate koje voće prirodno ima duži rok trajanja, lakše ćete planirati kupovinu i izbjeći česte odlaske u trgovinu.
Prema savjetima nutricionista, ovo je voće koje traje najduže i ostaje svježe danima – pa i tjednima – uz minimalan trud oko skladištenja.
Jabuke su pravi klasik dugotrajnosti. Zahvaljujući visokom udjelu pektina, vlakna koje usporava omekšavanje, ali i prirodnom voštanom sloju koji sprječava gubitak vlage, jabuke mogu izdržati nekoliko tjedana na sobnoj temperaturi, a u hladnjaku čak i nekoliko mjeseci. Osim toga, ispuštaju vrlo malo etilena, plina koji ubrzava zrenje.
Citrusi poput naranči, grejpa i klementina također se mogu dugo zadržati u kuhinji. Njihova debela kora sadrži antimikrobna ulja i pektin, što ih čini otpornima na kvarenje. Ako ih čuvate na hladnom i suhom mjestu ili u hladnjaku, ostaju svježi i do osam tjedana. Vlažno okruženje izbjegavajte jer potiče razvoj plijesni.
Grožđe prirodno ima voštani, bijeli sloj na kori koji zadržava vlagu. Najbolje ga je držati u hladnjaku gdje može ostati svježe i do nekoliko tjedana. Niske temperature usporavaju kvarenje i štite od plijesni.
Brusnice su iznimka među bobičastim voćem jer sadrže visoku razinu kiseline i imaju čvrstu kožicu koja sprječava gubitak vlage. Ako ih držite u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, bez suvišnog zraka, mogu trajati i do dva tjedna.
Borovnice, iako osjetljive, zahvaljujući debeloj kožici i sporijem procesu disanja, traju dulje od većine drugog bobičastog voća. Pohranite ih u zatvorenoj posudi u hladnjaku i moći ćete ih koristiti od tjedan do dva, bez gubitka svježine.
Pametnim odabirom i pravilnim skladištenjem, svježe voće može trajati znatno duže – a vi ćete uštedjeti i novac i vrijeme, savjetuje nova.rs.