Voće koje svi znamo, a rijetko koristimo zovu “prirodnim flasterom za srce”

džanarike Voće/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ljeti, dok šetamo pored seoskih voćnjaka ili gradskih dvorišta, često nailazimo na stablo prepuno sitnih žutih plodova – džanarika, poznatih i kao „zlatne šljive“.

Iako su ovo voće mnogi od nas jeli još kao djeca, danas džanarike često padaju zaboravljene na zemlju – umjesto da završe na stolu, gdje i te kako zaslužuju biti.

Ove sitne šljive ne samo da imaju osvježavajući kiselkasto-sladak ukus, već su i prava riznica vitamina i minerala.

Kratka sezona – velika korist

Džanarike sazrijevaju na početku ljeta, a iako su široko rasprostranjene u našem regionu, rijetko se zaista koriste u svakodnevnoj ishrani. Šteta, jer u tih nekoliko sedmica koliko traju, mogu pružiti ogromnu korist za zdravlje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sadrže obilje vitamina C i A, kao i kalijum, magnezijum, gvožđe i prehrambena vlakna. Ova kombinacija ih čini savršenim saveznikom za:

jačanje imuniteta

poboljšanje probave

zaštitu vida

regulaciju krvnog pritiska

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

podršku zdravlju srca, kostiju i zglobova

Zbog bogatstva vlakana, džanarike doprinose osjećaju sitosti i mogu pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine.

Prirodna zaštita za srce

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zdravstveni stručnjaci sve više ističu važnost džanarika u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma i antioksidansa, one pomažu u snižavanju krvnog pritiska, štite krvne sudove i podstiču zdravu cirkulaciju. Neki ih s pravom nazivaju “prirodnim flasterom za srce”.

 

 

Kako prepoznati i koristiti džanarike

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Džanarike su sitnog, okruglog oblika, sa glatkom žutom korom koja često ima crvenkaste tačkice. Njihova unutrašnjost je sočna, kiselkasta i mekana. Promjer ploda najčešće je oko 2–3 cm.

 

 

Zbog svog blagog ukusa i mirisa, džanarike su izvanredne za pripremu:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

domaćih džemova i pekmeza

kompota

voćnih pita i kolača

prirodnih sokova i sirupa

Takođe se mogu sušiti i koristiti tokom zime kao prirodan izvor nutrijenata.

 

 

Vrijeme je da ih vratimo na trpezu

 

 

Džanarike nisu samo ukusno voće iz djetinjstva – one su prirodni lijek i osvježenje. U vremenu kada tragamo za „superhranom“ sa drugih kontinenata, možda zaboravljamo da pravu blagodat imamo nadohvat ruke, često u vlastitom dvorištu.

 

 

Iskoristite sezonu dok traje – ubrzajte metabolizam, nahranite organizam i osjetite benefite zlatne šljive na najukusniji mogući način.