Užina koja čuva mozak i daje energiju bez pada šećera u krvi

orašasti proizvodi/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kad poslijepodne energija padne, većina posegne za kavom ili slatkišima. No stručnjaci za prehranu ističu da postoji puno bolji izbor za mozak – šaka orašastih plodova. Bademi, orasi, lješnjaci ili pistacije ne samo da brzo zasite, nego dugoročno podržavaju zdravlje mozga i štite kognitivne funkcije.

Orašasti plodovi bogati su zdravim mastima, posebno omega-3 masnim kiselinama i polifenolima, koji pomažu u smanjenju upala u tijelu i mozgu. Orasi su posebno poznati kao “hrana za mozak” jer sadrže alfa-linolensku kiselinu (ALA), biljni oblik omega-3 masnih kiselina koje sudjeluju u održavanju moždanih stanica.

Osim toga, orašasti plodovi sadrže vitamin E, snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti moždanih stanica od oksidativnog stresa. Neka istraživanja povezuju redovitu konzumaciju orašastih plodova s boljom memorijom i manjim rizikom od kognitivnog pada.

Koliko je dovoljno?

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Nutricionisti preporučuju šaku (oko 30 grama) orašastih plodova dnevno. To je dovoljno da se dobije energija, zdrave masti i vlakna, bez prevelikog unosa kalorija. Idealno ih je jesti samostalno ili u kombinaciji s voćem, primjerice, orasi s jabukom ili bademi s bobičastim voćem.

 

 

 

Brza i praktična opcija

 

 

Za razliku od mnogih drugih grickalica, orašasti plodovi ne zahtijevaju pripremu, lako ih je ponijeti na posao i mogu stajati dugo bez kvarenja. Upravo zato stručnjaci ih ističu kao jedan od najboljih popodnevnih međuobroka: hranjivi su, zdravi i praktični.