Tamna čokolada kao dio prehrane za zdravlje srca

antre 1/
Ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Malo što djeluje utješno kao šalica toplog čaja uz kockicu čokolade, a sada nova istraživanja pokazuju da ova omiljena kombinacija može imati i iznenađujuće koristi za zdravlje.

Naime, tamna čokolada, ako je konzumiramo u umjerenim količinama, može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i očuvanju zdravlja krvnih žila, tvrde kardiolozi.

Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa ima prednost

Istraživanje objavljeno u uglednom European Journal of Preventive Cardiology analiziralo je podatke iz čak 145 kliničkih studija i otkrilo kako redovita konzumacija flavan-3-ola – spojeva prirodno prisutnih u čaju, jabukama, kakau i tamnoj čokoladi – može pridonijeti smanjenju krvnog tlaka, osobito kod osoba s povišenim vrijednostima.

U nekim slučajevima učinci su bili usporedivi s blagim djelovanjem lijekova za tlak. No, stručnjaci naglašavaju da čokolada nije zamjena za terapiju, već može biti dodatak zdravom načinu života.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Glavni autor studije, profesor Christian Heiss sa Sveučilišta u Surreyju, objašnjava: “Tamna čokolada može biti dobar izvor flavan-3-ola, koji su povezani s boljom funkcijom krvnih žila i nižim krvnim tlakom. Ipak, treba je konzumirati umjereno i kao dio uravnotežene prehrane, a ne umjesto nje.”

Upozorava i na to da mnoga komercijalna čokoladna rješenja sadrže puno šećera, masnoće i kalorija, što može poništiti potencijalne koristi ako se konzumiraju u većim količinama. Osim toga, količina flavan-3-ola često nije jasno označena na pakiranju, a njihov sadržaj značajno varira od proizvoda do proizvoda.

Koliko čokolade je dovoljno?

Za one koji imaju povišeni krvni tlak, Heiss preporučuje male količine tamne čokolade s najmanje 70% kakaa, ili još bolje – nealkalizirani kakao u prahu, koji ne sadrži dodatne šećere i masti. “Oko 20 do 30 grama tamne čokolade dnevno, odnosno nekoliko kockica, sasvim je dovoljno”, kaže profesor. “Alternativa može biti i dvije do tri žlice nealkaliziranog kakaa u mlijeku.”

Naglašava i da se pozitivni učinci ne postižu jednom konzumacijom već dugoročnim i redovitim unosom, u sklopu uravnoteženog načina života. Najbolji način za provjeru učinka je redovito mjerenje krvnog tlaka kod kuće i suradnja s liječnikom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ne štiti samo tlak, već i krvne žile

Zanimljivo je i da flavan-3-oli imaju pozitivan učinak čak i kada krvni tlak ostane nepromijenjen. Naime, oni poboljšavaju funkciju endotela – unutarnjeg sloja krvnih žila koji ima ključnu ulogu u zdravlju srca i krvotoka.

“Ovi rezultati ohrabruju sve koji traže jednostavne načine za potporu zdravlju srca kroz svakodnevne prehrambene navike”, ističe Heiss. “Uključivanje tamne čokolade, kakaa, čaja ili jabuka u svakodnevnu prehranu može donijeti korisne količine flavan-3-ola.”

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), gotovo polovica odraslih osoba u SAD-u ima povišeni krvni tlak, što je jedan od glavnih čimbenika rizika za srčani i moždani udar.

I dok tamna čokolada može biti ukusan saveznik zdravlja, stručnjaci podsjećaju da nema čarobnih rješenja. Uravnotežena prehrana, tjelesna aktivnost, dovoljno sna, izbjegavanje pušenja i umjeren unos alkohola ostaju temelj prevencije.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja