Šta se događa s tijelom nakon 36 sati bez hrane? Simulacija pokazala promjene korak po korak

YouTube/Wellness Wise/Screenshot
Iako post nije za svakoga, niti bi trebalo da bude, mnogi stručnjaci kažu da može da pruži tijelu "reset". Kada se sprovodi bezbjedno, uz dovoljno tečnosti, svakim satom donosi različite zdravstvene benefite, navodi dr Hilc.
Zato ovaj vremenski vodič može približno da pokaže šta da očekujete ako odlučite da preskočite hranu na 36 sati. Naravno, takvu odluku ne donosite bez konsultacije sa ljekarom.
Evo šta se dešava tokom tih 36 sati:
Poslije 4 sata
Nivo inzulina opada, a tijelo počinje da troši uskladišteni šećer, objašnjava simulacija na YouTube kanalu Wellness Wise. Ovo je tzv. "anabolička faza", u kojoj tijelo pretežno gradi mišićno tkivo.
Poslije 8 sati
Pada nivo šećera u krvi, a glikogen se koristi kao izvor energije. Ulazite u "kataboličku fazu", gdje tijelo crpi energiju iz hrane koju ste ranije pojeli.
Poslije 12 sati
Inzulin ponovo opada i tijelo prelazi na sagorjevanje masti - proces poznat kao "ketoza".
Poslije 16 sati
Počinje autofagija: ćelije razgrađuju i recikliraju sopstvene oštećene dijelove radi energije i zdravlja. Dr Hilc dodaje da vježbe snage mogu da pojačaju ovaj proces. Prekidi autofagije povezani su s abnormalnim rastom ćelija.
Poslije 24 sata
Dolazi do intenzivnog ćelijskog "servisa": smanjuje se upala, a osjetljivost na inzulin se poboljšava. Wellness Wise prikazuje i detaljnu simulaciju cijelog procesa. Pogledajte:
Poslije 30 sati
Lučenje hormona rasta naglo raste, pomažući očuvanju mišića i podsticanju topljenja masti.
Poslije 36 sati
Dostiže se vrhunac autofagije: uklanjaju se mrtve ćelije, obnavljaju tkiva, ubrzava metabolizam - svojevrstan "reset" cijelog tijela.
Problem s postom
Jedan od izazova je nedostatak brojnih studija na ljudima. Većina istraživanja rađena je na životinjama.
"Puno je pretpostavljenih koristi, ali ih još ne potvrđuju obimna istraživanja na ljudima. Ne vidimo dramatične zdravstvene dobitke, bar ne kratkoročno", kaže profesor metabolizma Džejms Bets sa Univerziteta u Batu za Guardian.