Šta se dešava ako jedete previše soli

so ili sol/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prekomjerna konzumacija soli u ishrani može dovesti do razvoja hroničnih bolesti i predstavlja ozbiljnu prijetnju našem zdravlju.

Naše tijelo se sastoji od proteina, masti i ugljenih hidrata, a za funkcionisanje su nam potrebni vitamini, minerali, elementi u tragovima, određene aminokiseline i esencijalne tvari, Srpskainfo.

Natrijum hlorid je takođe uključen u grupu esencijalnih minerala. Kuhinjsku sol mnogi ljudi prekomjerno koriste. Najviše soli konzumiraju u hljebu i krušnim proizvodima, zatim slijede mesne prerađevine, kiselo povrće, sirevi, a posebno polugotovi i gotovi proizvodi.

Na osnovu brojnih studija, Svjetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu preporučuju odraslima da ne unose više od 5 g soli dnevno, što je jedna čajna kašičica.

Za osnovne tjelesne funkcije, odnosno takozvane fiziološke potrebe, adolescentima i odraslima je potrebno samo 1,4 g soli dnevno, dok je djeci potrebno još manje zbog njihove manje tjelesne težine između 1. i 4. godine, to je 0,8 g soli.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sol se izlučuje iz organizma urinom i fecesom te znojenjem kroz kožu. Osobe sa većim fizičkim naporima – sportisti i teški fizički radnici – imaju veću potrebu za soli, a potreba se povećava i kod određenih zdravstvenih stanja – povraćanja, dijareje i povišene tjelesne temperature, gdje može doći do obilnog znojenja, a samim tim i do izlučivanja soli.

Stalno ste žedni

Ako konzumiramo hranu koja je već posoljena, a dodatno solimo svoju hranu, možemo primijetiti da smo stalno žedni. Žeđ je rezultat dehidracije, jer sol u tijelu vezuje vodu, koja posljedično nedostaje našim stanicama.

Učestalo mokrenje

Iz istog razloga kao u prethodnoj tački, prekomjerna konzumacija slanih proizvoda i same soli često dovodi do niskog apetita.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Osjećate se nefokusirano

Jeste li znali da prekomjerna konzumacija soli može uticati na vašu sposobnost koncentracije? Studija iz 2018. koju je sproveo Univerzitet u Koloradu pokazala je vezu između kognitivnog pada i unosa soli. U istraživanju je učestvovalo pet hiljada muškaraca starijih od 65 godina.

Za one koji su konzumirali manje soli u svom životu (uključujući sve vrste konzumirane hrane, prehrambene navike, pa čak i dodavanje soli u hranu) je rečeno da imaju 30 posto manju vjerovatnoću kognitivnog pada u moždanoj funkciji, prenosi Klix.

Oticanje i edem tijela

Edem je nakupljanje tečnosti u tjelesnim tkivima između stanica u međućelijskom prostoru. Manifestuje se otečenim dijelovima tijela i otokom. Ako se nalazi na koži, možemo ga prepoznati tako što prstom pritisnemo natečeno područje na nekoliko sekundi, a kada izvadimo prst, na koži ostaje rupa.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja