Smrt za krvne sudove: Ova namirnica je tihi ubica, izaziva dijabetes i povećava holesterol

Tajna dugovječnosti krije se u laboratorijskom nalazu/Free Pik

Više od slatkoga/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ljekari i nutricionisti neprestano naglašavaju važnost zdrave ishrane koja nam itekako pomaže da cijeli naš organizam ostane zdrav i funkcionalan, a isto važi i u obrnutom slučaju – nezdrava hrana nam itekako može narušiti opšte zdravlje.

Iako često razmišljamo o varenju i zdravlju crijeva, često zanemarujemo važnost kardiovaskularnog sistema koji je izuzetno bitan jer po našem tijelu raznosi hranu i kiseonik, a problemi s krvnim sudovima mogu nas dovesti u životnu opasnost.

Koja hrana je najopasnija za krvne sudove?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Gastroenterolozi ističu da je posebno važno ograničiti konzumaciju kobasica i ostalih dimljenih proizvoda. Osim toga, na krvne sudove negativno utječu peciva, bombone, kolači, mafini, kečap, umak i razne grickalice.

Takva hrana je puna soli, konzervansa, šećera i raznih aditiva. U njima često ima i hidrogenizovanih ulja i margarina, a te jeftine zamjene za maslac pri zagrijavanju oslobađaju kancerogene materije koje unosimo u tijelo.

Opasne su i transmasti koje tijelo ne apsorbuje, nego se talože u vezivnom tkivu i odlaze u potkožno masno tkivo. To otežava proizvodnju insulina, utiče na stvaranje plakova u krvnim sudovima i povećava rizik od srčanih bolesti.

Transmasti povećavaju nivo holesterola i izazivaju insulinsku rezistenciju i dijabetes, a također utječu i na povećanje tjelesne težine što opterećuje sve organe.

Koje namirnice su najbolje za zdravlje?

Najbolji izbor za zdravu ishranu su namirnice bogate hranljivim materijama koje hrane biom poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki i gljiva. Te namirnice sadrže vlakna i polifenole koji hrane dobre bakterije.

Za crijeva je odlična i fermentisana hrana poput kefira, kiselog kupusa i kimčija jer je bogata probioticima, piše Index.