Skriveni saveznik vašeg zdravlja: Ovaj slatkiš doktori preporučuju, a većina izbjegava

Ovaj slatkiš je lijek/Free Pik

Ovaj slatkiš je lijek/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mnogi izbjegavaju čokoladu zbog straha od debljanja, ali tamna čokolada predstavlja znatno zdraviju alternativu u odnosu na većinu drugih slatkiša.

Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa, ako se konzumira umjereno, može pružiti brojne zdravstvene koristi – bogata je antioksidansima i mineralima, a potencijalno može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ipak, važno je obratiti pažnju i na njen sadržaj šećera i kalorija.

Dobiva se iz sjemenki stabla kakaa i smatra se jednim od najmoćnijih prirodnih izvora antioksidansa.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Vrlo hranjiva

Kvalitetna tamna čokolada s visokim udjelom kakaa može biti izuzetno hranjiva. Sadrži značajnu količinu topivih vlakana i obiluje esencijalnim mineralima poput željeza, magnezija, bakra i mangana.

Snažan izvor antioksidansa

Tamna čokolada bogata je organskim spojevima koji djeluju kao antioksidansi – uključujući polifenole, epikatehine, katehine i proantocijanidine. Ovi spojevi pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, čime se smanjuje oksidativni stres i rizik od raznih bolesti.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci tamne čokolade mogu štititi LDL (loši) holesterol od oksidacije. Dugoročno gledano, to može doprinijeti manjem nakupljanju holesterola u arterijama i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšava moždane funkcije

Flavanoli iz tamne čokolade poboljšavaju protok krvi u mozgu, što može pozitivno utjecati na kognitivne funkcije, posebno kod mlađih osoba. Također se istražuje njen potencijalni učinak na raspoloženje i koncentraciju, piše Novi.ba.