Patite od migrena? - Stručnjaci savjetuju izbacivanje jedne namirnice iz ishrane

Glavobolja, migrena/Pixabay/Pixabay

Osobe osjetljive na tiramin često prijavljuju glavobolje ubrzo nakon konzumacije određene namirnice/Pixabay

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Patite li od glavobolja ili migrena? Stručnjaci sugeriraju da bi izbacivanje određene hrane moglo biti rješenje. Međutim, ljubitelji sira možda neće biti oduševljeni ovom viješću. Iako je uživanje u siru mnogima neodoljivo, istraživanja sugeriraju da upravo ta hrana može biti okidač za neugodne migrene.

Glavni 'osumnjičenik' kada su u pitanju migrene izazvane sirom je tiramin, prirodni spoj koji se nalazi u zrelim i fermentiranim namirnicama. Tiramin nastaje razgradnjom proteina tijekom vremena, zbog čega su zreli sirevi poput cheddara, plavog sira i parmezana bogati ovim spojem.

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Neurology, osobe osjetljive na tiramin često prijavljuju glavobolje ubrzo nakon konzumacije zrelih sireva. Razlog je što tiramin potiče oslobađanje norepinefrina koji može destabilizirati krvni tlak i uzrokovati promjene u krvnim žilama u mozgu, a to su ključni faktori u nastanku migrena, prenosi Index.

A jesu li svi sirevi jednako rizični?

Ne, neki sirevi sadrže više tiramina od drugih, što ih čini većim rizikom za izazivanje migrena. Sirevi poput roqueforta, goude i stiltona imaju visoke razine tiramina, dok mozzarella, švicarski sir i feta imaju umjerene količine. S druge strane, sirevi poput svježeg sira, krem sira i ricotte smatraju se sigurnijim opcijama za osobe sklone migrenama.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Neće svi osjetiti migrene nakon konzumacije sira, no određene skupine ljudi su osjetljivije. Osobe koje već pate od migrena, one koje imaju genetsku predispoziciju za prehrambene okidače ili prolaze kroz hormonalne promjene, posebno su ranjive. Prema istraživanju organizacije Migraine Trust, žene su tri puta sklonije migrenama od muškaraca, a sirevi mogu dodatno pogoršati simptome tokom hormonskih promjena.