Najzdravija biljka na svijetu: Čisti jetru, štiti srce i idealna je za ovu skupinu ljudi

Neizostavna u narodnoj medicini/FreePik
Ova biljka može da liječi više bolesti nego što mislite.
Aronija je od davnina okarakterisana kao voće koje je ljekovito, zdravo i koje može da pomogne u prevenciji i liječenju različitih bolesti i stanja.
Male tamne bobice pune su hranjivih materija i antioksidanasa, poput vitamina C i antocijanina, te nude pregršt benefita za one koji žele da poboljšaju svoje zdravlje kroz ishranu.
Aronija poboljšava cirkulaciju i čisti krvne sudove
Bobice aronije poboljšavaju cirkulaciju krvi, čiste krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i tijelo, podstiču zarastanje rana, uklanjaju toksine, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova i sprječavaju njihovo začepljenje.
Sok od aronije se posebno preporučuje ljudima koji imaju problema s krvnim pritiskom.
Za šta je sve dobar sok od aronije?
Ukoliko se odlučite da napravite sok od aronije, važno je da znate za šta je sve dobar, koristan i u čemu pomaže. Pored toga što je dobra za kardiovaskularni sistem, aronija je sjajna i u prevenciji mnogih bolesti oka, kao što je, na primjer, katarakta.
Oni koji imaju problema sa viškom kilograma trebalo bi da znaju da je ovaj plod izuzetno uspješan u prevenciji taloženja masti, kao i u skidanju viška kilograma.
Recept za sok od aronije
Iako se i sirup i sok od aronije mogu kupiti u prodavnicama, svakako je ukusnije i zdravije da ih sami pripremite.
Sastojci:
- 1 l vode
- 1 kg šećera
- 2 limuna
- 2 kg aronije
Priprema:
Pomiješajte šećer i vodu i stavite na šporet dok se šećer ne rastopi, odnosno dok ne počne da vri. Zatim dodate aroniju i ostavite da se sve zajedno krčka još 10 minuta. Sastojke u šerpi stalno miješajte, pa poslije desetak minuta skinite šerpu sa šporeta.
Kada se sirup od aronije potpuno ohladi procijedite ga kroz gazu ili cjediljku, a bobice ostavite. Potom izgnječite i procijedite i bobice. Procijedite sve zajedno još jednom, pa tako tako dobijen sirup stavite opet da se kuha.
Čim provrije, sklonite sa šporeta, pa dodajte limunov sok i promiješajte.
Ovako pripremljen sirup od aronije sipajte u staklene flaše, zatvorite ih i odložite na hladno i tamno mjesto, piše Telegraf.rs.