Najzdravija biljka na svijetu: Čisti jetru, štiti srce i idealna je za ovu skupinu ljudi

Neizostavna u narodnoj medicini/Free Pik

Neizostavna u narodnoj medicini/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ova biljka može da liječi više bolesti nego što mislite.

Aronija je od davnina okarakterisana kao voće koje je ljekovito, zdravo i koje može da pomogne u prevenciji i liječenju različitih bolesti i stanja.

Male tamne bobice pune su hranjivih materija i antioksidanasa, poput vitamina C i antocijanina, te nude pregršt benefita za one koji žele da poboljšaju svoje zdravlje kroz ishranu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Aronija poboljšava cirkulaciju i čisti krvne sudove

Bobice aronije poboljšavaju cirkulaciju krvi, čiste krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i tijelo, podstiču zarastanje rana, uklanjaju toksine, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova i sprječavaju njihovo začepljenje.

Sok od aronije se posebno preporučuje ljudima koji imaju problema s krvnim pritiskom.

Za šta je sve dobar sok od aronije?

Ukoliko se odlučite da napravite sok od aronije, važno je da znate za šta je sve dobar, koristan i u čemu pomaže. Pored toga što je dobra za kardiovaskularni sistem, aronija je sjajna i u prevenciji mnogih bolesti oka, kao što je, na primjer, katarakta.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Oni koji imaju problema sa viškom kilograma trebalo bi da znaju da je ovaj plod izuzetno uspješan u prevenciji taloženja masti, kao i u skidanju viška kilograma.

Recept za sok od aronije

Iako se i sirup i sok od aronije mogu kupiti u prodavnicama, svakako je ukusnije i zdravije da ih sami pripremite.

Sastojci:

  • 1 l vode
  • 1 kg šećera
  • 2 limuna
  • 2 kg aronije
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Priprema:

Pomiješajte šećer i vodu i stavite na šporet dok se šećer ne rastopi, odnosno dok ne počne da vri. Zatim dodate aroniju i ostavite da se sve zajedno krčka još 10 minuta. Sastojke u šerpi stalno miješajte, pa poslije desetak minuta skinite šerpu sa šporeta.

Kada se sirup od aronije potpuno ohladi procijedite ga kroz gazu ili cjediljku, a bobice ostavite. Potom izgnječite i procijedite i bobice. Procijedite sve zajedno još jednom, pa tako tako dobijen sirup stavite opet da se kuha.

Čim provrije, sklonite sa šporeta, pa dodajte limunov sok i promiješajte.

Ovako pripremljen sirup od aronije sipajte u staklene flaše, zatvorite ih i odložite na hladno i tamno mjesto, piše Telegraf.rs.