Mnogi je jedu svakodnevno: Ova namirnica sadrži bakteriju koja ubrzava reumu

Jedan od glavnih uzroka reume nalazi se u ovoj namirnici/Freepik

Jedan od glavnih uzroka reume nalazi se u ovoj namirnici/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Reumatoidni artritis je ozbiljna, hronična upalna bolest vezivnog tkiva, koja se najčešće ispoljava u zglobovima. Kod ovog poremećaja, imuni sistem pogrešno prepoznaje sopstvena tkiva kao prijetnju i napada hrskavicu, kosti, a ponekad i unutrašnje organe.

Najčešće su pogođeni mali zglobovi šaka, zatim ručni zglobovi, ramena, koljena i skočni zglobovi. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Centralne Floride otkrilo je vezu između određenih bakterija i pojave reumatoidnog artritisa kod osoba sa genetskom predispozicijom. Naime, bakterija koja se može naći u mliječnim proizvodima, govedini ili namirnicama kontaminiranim kravljim stajnjakom može igrati ključnu ulogu u razvoju bolesti.

U studiji su naučnici analizirali DNK iz uzoraka krvi 70 pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa i 48 zdravih dobrovoljaca. Tragovi spomenute bakterije otkriveni su kod 35% pacijenata, dok su samo 8% zdravih ispitanika ranije bili u kontaktu s tom bakterijom. Zaključak istraživanja bio je da osobe koje imaju genetsku mutaciju povezanu sa artritisom i koje su bile izložene bakterijama iz kontaminirane hrane, imaju znatno veći rizik od razvoja ove bolesti.

Reumatoidni artritis se tri puta češće javlja kod žena nego kod muškaraca, a najčešće se razvija između 30. i 60. godine života. Rizik raste s godinama i značajno je veći u porodicama u kojima već postoji historija bolesti.

Jedan od prepoznatljivih simptoma je jutarnja ukočenost zglobova koja traje duže od 30 minuta. Bol i otok u zglobovima prisutni su najmanje šest sedmica prije nego što ljekar može postaviti tačnu dijagnozu reumatoidnog artritisa, piše Stil.