Mineral koji prirodno pomaže u snižavanju krvnog pritiska, ali ga malo ko pravilno konzumira

banane, voce/
Ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Krvni pritisak je među glavnim pokazateljima kardiovaskularnog zdravlja, a jedan mineral ima ključnu ulogu u održavanju stabilnih nivoa ovog zdravstvenog markera.

Krvni pritisak označava ukupnu količinu sile koju krv pritiska na zidove arterija, i jedan je od najčešće mjerenih zdravstvenih indikatora, koji može da predvidi rizik od moždanog udara, bolesti srca, pa čak i prerane smrti.

Normalan krvni pritisak iznosi do 120/80 milimetara živinog stuba (mmHg). Odnosno, vrijednosti gornjeg (sistolnog) pritiska do 120 mmHg i donjeg (dijastolnog) do 80 mmHg, smatraju se optimalnim.

Ukoliko je povišena samo jedna od ove dvije brojke (vijrednost sistolnog ili dijastolnog pritiska), osoba se svrstava u kategoriju hipertenzije, a hronično povišen krvni pritisak može da dovede do različitih zdravstvenih komplikacija.

Zato je od vitalnog značaja održavati normalan nivo, za šta postoji hranljiva materija koja je ključna, ali koja je često nedovoljno uključena u ishranu. A, riječ je o kalijumu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zašto je važan kalijum i koje su njegove uloge u tijelu?

Kalijum je elektrolit neophodan za normalno funkcionisanje organizma, naročito za pravilnu funkciju srca, mišića i nerava. Takođe, zadužen je za prenos hranljivih materija u ćelije i uklanjanje otpadnih supstanci iz njih.

Ujedno, kalijum je potreban za zdrav probavni sistem i zdravlje kostiju. Nizak nivo kalijuma može da utiče na ove važne funkcije u tijelu. Vremenom, nizak nivo kalijuma (hipokalemija) u ​​tijelu može da izazove posljedice kao što su abnormalni srčani ritmovi, slabost mišića, pa čak i paraliza.

Organizam dobija kalijum putem ishrane. Bubrezi uklanjaju višak kalijuma kroz urin, kako bi održali odgovarajuću ravnotežu minerala u tijelu.

Koje su prednosti kalijuma za regulisanje krvnog pritiska?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kalijum je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska. Njegove glavne prednosti u tom pogledu uključuju:

Ravnoteža natrijuma: Kalijum pomaže u suzbijanju efekata natrijuma na tijelo. Visok nivo natrijuma može da povisi krvni pritisak, dok kalijum doprinosi njegovom izlučivanju putem urina, te se na taj način održava zdrava ravnoteža.

Opuštanje krvnih sudova: Ovaj mineral podstiče opuštanje zidova krvnih sudova, što poboljšava protok krvi i smanjuje krvni pritisak.

  Poboljšana kardiovaskularna funkcija: Kalijum je ključan za pravilno funkcionisanje srca i mišića, pomažući u održavanju stabilnog srčanog ritma i smanjujući rizik od komplikacija povezanih sa visokim krvnim pritiskom.

Preporučen dnevni unos kalijuma

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Preporučena dnevna količina kalijuma varira u zavisnosti od starosti, pola i zdravstvenog stanja svake osobe. Za zdrave odrasle osobe, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) predlaže dnevni unos od najmanje 3.500 do 4.700 miligrma (mg) kalijuma.

Međutim, ova količina može da varira u zavisnosti od specifičnih medicinskih ili dijetetskih preporuka.

Izvori kalijuma u ishrani

Kalijum se prirodno nalazi u raznim namirnicama, a one uglavnom uključuju voće i povrće, nemasno meso i ribu, mliječne proizvode i mahunarke. Recimo, banane su prepoznate kao jedan od najboljih izvora kalijuma, iako mnoge druge namirnice takođe pružaju velike količine istog.

Sljedeće grupe namirnica predstavljaju najbolje izvore kalijuma:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Voće: banane, pomorandže, kivi, dinje, avokado, kajsije i jagode.

Povrće: zeleno lisnato povrće kao što su spanać, blitva, brokoli, zatim krompir, slatki krompir (batat), šargarepa, paradajz i bundeva.

Mahunarke: sočivo, pasulj, grašak, leblebije i soja.

Orašasti plodovi i sjemenke: bademi, orasi, pistaći i sjemenke suncokreta.

Riba: losos, tuna i skuša.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Osim navedenih, dobri izvori kalijuma su i nemasna govedina, mlijeko i kikiriki puter.

Preporuke za pravilan unos kalijuma:

Kombinacija različitih izvora kalijuma: Za uravnotežen unos kalijuma savjetuje se raznovrsna hrana bogata ovim mineralom. Izbjegavati oslanjanje na samo jednu namirnicu kao izvor kalijuma.

Ograničiti unos natrijuma: Kako bi se maksimizirale prednosti kalijuma u ​​regulisanju krvnog pritiska, treba smanjiti unos soli.

Izbjegavati suplemente kalijuma bez ljekarskog nadzora: Posebno osobe koje imaju probleme sa bubrezima ili uzimaju lijekove koji utiču na nivo kalijuma u ​​krvi.

U svakom slučaju, prije nego što se naprave značajne promjene u ishrani, važno je konsultovati se sa ljekarom ili dijetetičarem kako bi se prilagodio unos kalijuma prema individualnim potrebama, prenosi Blic.