Maslinovo ili ulje od avokada: Evo šta kažu kardiolozi koje više odgovara srcu

za pog/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Maslinovo ulje već decenijama nosi titulu jednog od najzdravijih izbora u kuhinji, dok ulje avokada poslednjih godina bilježi sve veću popularnost zbog svoje svestranosti i nutritivne vrijednosti.

Iako su oba dobra za zdravlje, kardiolozi ističu da jedno ipak ima malu prednost kada je riječ o zaštiti srca, piše Eating Well.

 

 

Zašto je ulje avokada sve popularnije?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nekada rezervisano za vrhunske kuvare, ulje avokada danas je čest gost kuhinjskih polica. Njegov neutralan ukus i visoka tačka dimljenja čine ga odličnim za razne načine pripreme hrane, ali ono što ga posebno izdvaja jesu potencijalne koristi za zdravlje srca.

 

 

Pomaže u regulaciji holesterola

Ulje avokada sadrži visoku količinu jednostruko nezasićenih masti, za koje je poznato da smanjuju LDL („loš“) i povećavaju HDL („dobar“) holesterol.

– Ulja bogata jednostruko nezasićenim mastima pomažu u postizanju povoljnijeg lipidnog profila – kaže kardiolog Rohit Vupuluri. Manja istraživanja pokazuju da zamjena putera uljem avokada može sniziti LDL i ukupni holesterol, iako su potrebne opsežnije studije na ljudima.

Izvor antioksidanasa

Bogato je tokoferolima, fitosterolima i karotenoidima – biljnim jedinjenjima koja djeluju kao antioksidansi i smanjuju upalu u tijelu. Pošto je hronična upala jedan od glavnih faktora rizika za bolesti srca, ovakvi efekti čine ulje avokada vrijednim saveznikom.

Zdravstvene prednosti maslinovog ulja

Maslinovo ulje decenijama je sinonim za zdravu ishranu, posebno kao ključna namirnica mediteranskog jelovnika, i to s pravim razlogom.

Bogato polifenolima

Maslinovo ulje obiluje polifenolima koji neutrališu slobodne radikale i smanjuju upalu. Brojna istraživanja povezala su veću konzumaciju maslinovog ulja sa nižim nivoima upalnih markera, što dugoročno štiti zdravlje srca.

Povoljno djeluje na holesterol i masnoće u krvi

Za razliku od ulja avokada, maslinovo ulje ima dugu istoriju istraživanja na ljudima. Redovna konzumacija povezuje se sa blagim povećanjem HDL, smanjenjem LDL i snižavanjem triglicerida, posebno kada zamijeni puter ili druge zasićene masti.

Potencijalno snižava krvni pritisak

 

 

Visok udio oleinske kiseline i polifenola čini maslinovo ulje potencijalno korisnim za regulaciju krvnog pritiska.

 

 

– Ishrana sa većim udijelom nezasićenih masti znači i manji unos zasićenih, koje mogu povisiti krvni pritisak – objašnjava kardiolog Kašajar Hematpur.

 

 

Koje ulje je bolje odabrati za zdravlje?

Oba ulja imaju značajne koristi za srce, ali kardiolozi ipak prednost daju maslinovom ulju, prvenstveno zbog dugogodišnje potvrde njegovih efekata kroz naučna istraživanja.

Maslinovo ulje ima snažne dokaze o svojoj dobrobiti za srce -naglašava Vupuluri i savjetuje biranje hladno cijeđenog, nerafinisanog ulja kako bi se sačuvala njegova puna nutritivna vrijednost.

Izbor će na kraju zavisiti i od kulinarskih navika – maslinovo ulje svojim intenzivnim ukusom obogaćuje salate, pečeno povrće i marinade, dok je ulje avokada blažeg ukusa i idealno za pečenje i prženje na visokim temperaturama, prenosi N1.